Kulturális hírek

  • 2002. november 14.

Külpol

Az idén tizedik alkalommal döntött a Seregi László koreográfus vezette művészeti tanács a Philip Morris Magyar Balettdíjak odaítéléséről: a fődíj kitüntetettje Hágai Katalin, az Operaház magántáncosa, a juniordíj nyertese pedig Sándor Zoltán, a Győri Balett magántáncosa. A dohányipari cég - akárcsak amerikai anyavállalata - művészetpártoló tevékenységének egyik fő iránya a táncművészet támogatása.n KÖZÉP-EUR"PA BERLINBEN A Berlini Ünnepi Játékok keretében Avantgarden - Kunst in Mitteleuropa 1910-1930 címmel a korszak közép-európai avantgárd művészetét mutatja be a berlini Martin-Gropius-Bau február 9-ig nyitva tartó kiállítása, melynek szombati megnyitóján részt vett Görgey Gábor kulturális miniszter is.
Timothy Benson Los Angeles-i kurátor mintegy 250 festményt, szobrot, grafikát, bútort és korabeli dokumentumot kölcsönzött cseh, lengyel, magyar, román, horvát, osztrák és német magán- és állami gyűjteményektől, de a bemutató érinti a zenei és színházi fejleményeket is. A kiállítási site (www. gropiusbau.de) címlapján Bortnyik Sándor Az új Ádám című, 1924-es festménye látható (ez a mi illusztrációnk is). A rendezők szándéka szerint e kiállítás is tanúsítja, hogy a hidegháborús elzárkózás után most újra "felfedezett" közép-európai avantgárd a nyugati világ kreatív örökségének szerves része, Belgrád, Budapest, Bukarest, Krakkó, Ljubljana, Lódz, Pozna–, Prága, Varsó és Zágráb eleven kapcsolatban állt Béccsel, Berlinnel, Dessauval és Weimarral. Bortnyik mellett Bernáth Aurél, Czóbel Béla, Ferenczy Béni, Kassák Lajos, Kmetty János, Mattis Teutsch János, Moholy-Nagy László, Péri László és Uitz Béla munkái szerepelnek az anyagban.

A kiállításhoz kapcsolódó filmfesztiválra válogatott tizennégy alkotás között vetítik Metzner Ernő Németországban készült 1928-as, 20 perces némafilmjét (Polizeibericht! Überfall), Moholy-Nagy szintén Németországban készült 1930-as, 6 perces, fekete-fehér-szürke némafilmjét (Lichtspiel) és Sándor László Magyar triangulumát (1937, 20 perc, hangos).

n SPIELBERG KUBÁBAN Az életművéből összeállított fesztivál, illetve a Különvélemény című új filmje bemutatása alkalmából Havannában járt Steven Spielberg: kétnapos látogatása során az amerikai filmrendező nyolc órát töltött Fidel Castro társaságában, majd kijelentette, ideje véget vetni a négy évtizedes kereskedelmi embargónak, és a hidegháborúból ránk maradt elzárkózás helyett feléleszteni a két ország közötti kulturális kapcsolatokat. Látogatását az amerikai kormányzat engedélyezte, jogi alapul a nem kommersz filmek nemzetközi cseréjére vonatkozó rendelkezés szolgált. Útját Spielberg felhasználta a kubai filmesekkel, illetve a Gabriel García Márquez által alapított filmiskola hallgatóival való találkozásra, valamint a sziget zsidó közösségének felkeresésére is (mintegy ezerötszázan vannak, tizedannyian, mint az 1959-es forradalom előtt): meglátogatta Havanna legnagyobb zsinagógáját és a város zsidó temetőjét.

n MOSZKVA: A SHOWÉ Az Észak-Kelet című musical szereplőgárdája két jótékony célú koncertet adott a moszkvai színházat ért csecsen terrortámadás és annak elhárítása során elhunytak emlékére a Rosszija szállodában. A zenekari árokban nyolc szék üresen maradt az áldozatul esett nyolc zenész emlékére. A tragikusan félbeszakadt musical jelenetei mellett részleteket adtak elő a Miss Saigonból, az Oliverből, a Nyomorultakból és más repertoárdarabokból. Az előadást egyperces néma csenddel vezette be az immár egy éve futó Észak-Kelet írója-producere, Georgij Vasziljev, aki a támadás idején is a színházban tartózkodott.

n DÍSZPOLGÁRSÁG A MIÉP tartózkodását leszámítva egyhangúan úgy döntött a fővárosi közgyűlés díszpolgári bizottsága, hogy a közgyűlés e heti ülésén Soros György üzletember, Agárdi Gábor színművész és Kertész Ákos író mellett Kertész Imre is kapja meg a Budapest díszpolgára címet. A Nobel-díj bejelentése óta eltelt hónapban itthon 70 ezer példány fogyott el Kertész Imre első regényéből, a Sorstalanságból. A Nobel-díj átadását december 10-én élőben közvetíti a Magyar Televízió, a Magvető ez alkalomra díszkiadásban jelenteti meg a Sorstalanság, A kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért című műveit.

n ROCK HALL OF FAME Közzétették a Rock and Roll Hírességek Csarnokába 2003-ban bekerülők névsorát: Righteous Brothers (azaz a képünkön látható, kaliforniai Bill Medley és Bobby Hatfield, 1965 egyik legnagyobb slágere, a You´ve Lost That Lovin´ Feeling előadói), AC/DC, Elvis Costello and the Attractions, Police, Clash. A beiktatási ceremóniát március 10-én tartják New Yorkban, ahol elképzelhető, hogy három szám előadására újra együtt lép színpadra az 1985-ben feloszlott Police három tagja, Sting, Andy Summers és Stewart Copeland. A Rock and Roll Hall of Fame-be az első lemez megjelenését követő 25 év elteltével lehet bekerülni.

n LOVAKRUL Az Evés-ivás és a Kert után megjelent az Alibi hat hónapra című, Alexander Brody által főszerkesztett tematikus könyvsorozat harmadik kötete, a Lovak, benne egy kisebb irodalmi Ki kicsodát megtöltő szerzőgárda lovas tárgyú írásai, ehhez illeszkedő minőségű és mennyiségű illusztrációval. Ez fél évig kitart, tavasszal pedig jön a következő kötet, a Fürdő.

n SZIGETRÜL Nagy Sziget Könyv címmel Jávorszky Béla Szilárd szerkesztésében megjelent az immár tízéves fesztivál történetét feldolgozó, illusztrációkkal teli kötet, melyben megszólal zenész, szociológus és biztonsági főnök, orvos és szervező. A könyv szerzői között szerepel a Narancs több munkatársa, név szerint Marton László Távolodó, Para-Kovács Imre és Szilágyi Szilvia (Sisso).

n ÁRVÍZR´L Három hónappal az árvízi katasztrófa után ismét teljes a drezdai kulturális kínálat: a napokban megnyílt a régi mesterek munkáit őrző Gemäldegalerie és a Semperoper is - előbbinek mintegy 20 millió euró értékű kárt okozott az áradás, utóbbi 27 millió euró bevételkiesést könyvelhetett el. A berlini Martin-Gropius-Bau egyébként Árvíz után címmel november 22-től mutatja be Drezda páratlan szoborgyűjteményét.

n DÍJAKR"L A Krétakör Színház Schilling Árpád rendezte előadása, a W - Munkáscirkusz nyerte el a 7. Soros Stúdiószínházi Napok ez évi díját: az egymillió forintot új előadás létrehozására vagy a nyertes produkció külföldi fesztiválon való bemutatására használhatják fel.

A Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal tüntették ki Tarr Bélát, akinek összes egész estés alkotását levetítik novemberben a fesztiválnak otthont adó Cinematheque-ben.

Maria Joao Pires portugál zongoraművésznőnek és a tradicionális arab zene ománi központjának ítélték az UNESCO 2500 euróval dotált idei zenei díját.

Figyelmébe ajánljuk