Cyber hírek

  • 2003. május 8.

Külpol

Digitális diákigazolvány Szegeden fogják először kipróbálni a csipkártyás diákigazolványokat. Ha a kísérlet beválik, az Oktatási Minisztérium új kártyát vezet be, amely a most használtnál sokkal többet tud majd: a diákok a csip segítségével használhatják számítógépeiket, a fénymásolókat és az italautomatákat.
A kártya elektronikus pénztárcaként, bérletként és könyvtárbelépőként is funkcionál majd.

n Lezuhant a kutatóműhold Az olasz űrhivatal (Agenzia Spaziale Italiana, ASI) tájékoztatása szerint múlt szerda hajnalban a Csendes-óceánba hullottak a BeppoSAX műhold darabjai, a Galápagos-szigetektől mintegy 300 kilométerre északnyugatra - adta hírül az Index. A hivatal hétfőn harminckilenc egyenlítői országot figyelmeztetett a veszélyre, úgy becsülték ugyanis, hogy a csaknem másfél tonnás műholdból a légtérbe lépés után is épen maradhat 360-700 kilogrammnyi törmelék, és ennek becsapódása valahol az Egyenlítő mentén volt várható. Bár úgy vélték, nagyobb az esélye annak, hogy a darabok az óceánba hullanak, nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy szárazföldre zuhannak majd. A BeppoSAX-ot 1996 áprilisában lőtték fel a floridai Cape Canaveralból, a műhold hat éven keresztül készített röntgenfelvételeket az űrről. A 600 kilométer magasságban keringő szerkezetet tavaly április 30-án kapcsolták le. Az elmúlt évben ellenőrzés nélkül keringett, miközben pályája folyamatosan közeledett a Földhöz. Bár a műholdat űrszemétnek minősítették, az ASI amerikai segítséggel folyamatosan figyelemmel követte helyzetét.

n Internetmilliomos a műholdbizniszben Elon Musk, aki tavaly másfél milliárd dollárért adott túl az általa alapított PayPal (www.paypal.com) online fizetési szolgáltatáson, most az űriparban próbálna szerencsét. A 31 éves fiatalember új cége, a SpaceX (www.spacex.com) az év végén tervezi fellőni az első, saját fejlesztésű Falcon rakétát, egy amerikai katonai műholddal a fedélzetén. A vállalkozás teljes költségét Musk viseli - írja a Wired. A fiatal üzletember tavaly szeptemberben 165 millió dolláros magánvagyonával felkerült a Fortune magazin 40 leggazdagabb fiatalt felsoroló listájára, a PayPal előtt a médiacégek szolgáltatójaként sikeres Zip2 (www.zip2.com) alapítójaként szerzett nevet magának. Ezt a vállalatát 1999-ben 300 millió dollárért adta el a Compaqnak. Az űripar komoly szereplői közé jelenleg az amerikai Boeing és Lockheed, az európai Arianespace, illetve az orosz és a kínai kormány tartozik. A korábban magántőkéből alapított, kilövést tervező, de elbukott vagy tetszhalott cégek közé tartozik a Roton, a Beal és a Kistler. Az önálló vállalkozások közül talpon van viszont az Orbital Sciences (www.orbital.com), amely Pegasus és Taurus rakétáival 20 millió dollárért vállalja a hasznos terhek űrbe emelését. A Boeing által vezetett Sea Launch nemzetközi konzorcium orosz-ukrán rakéták és tengeri platform segítségével 65 millió dollárért vállalja műholdak geoszinkron pályára állítását.

n Visszatért a Szojuz Idegőrlő várakozás után találták meg múlt vasárnap Kazahsztánban azt a Szojuz TMA-1 leszállóegységet, amely egy űrsikló helyett hozta le a Nemzetközi Ûrállomás hatodik állandó legénységét. Már a leszálló kabin tetején integetett a három asztronauta, amikor a Szojuz keresésére érkező repülősegység rájuk bukkant Kazahsztánban. Az űrhajó rádiójelzéseit csak két órával a földet érés után észlelte a kutatógép. A most visszatért amerikai Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin november óta dolgozott az űrbázison. Az őket felváltó hetes számú legénység - az amerikai Edward Lu és az orosz Jurij Malencsenko - hétfőn érkezett meg egy másik Szojuzon az ISS-re. A Nemzetközi Ûrállomás állandó legénysége most

először használta a Szojuzt. Eddig a váltásokat az amerikai űrsiklókkal bonyolították. A Columbia amerikai űrrepülőgép február 1-jén történt katasztrófája miatt azonban az űrsiklókra repülési tilalmat rendeltek el, és mindaddig az orosz űreszközökkel oldják meg az asztronauták cseréjét, míg az űrrepülőgépek nem kapnak felszállási engedélyt.

n Atípusos tüdőgyulladás: óvintézkedések Míg Kanadában és Hongkongban már nincs vészhelyzet, Kínában újabb intézkedéseket vezettek be, például lezárták a víztározókat. A víztározók környékén tilos a fürdés, horgászás, csónakázás. A fokozott védelemre a legfrissebb kutatási eredmények késztették a hatóságokat, mert kiderült: az atípusos tüdőgyulladást okozó coronavírus ellenállóbb, mint azt korábban feltételezték. A legújabb kutatások szerint a SARS-vírus bármilyen felületen - lift gombján, ajtókilincsen - könnyedén kibír 24 órát, de megfelelő környezetben akár 96 órán át is életben maradhat. Bár az atípusos tüdőgyulladás-járvány halálozási aránya a statisztikák alapján 10 százalék, abban a hongkongi lakókomplexumban, ahol több mint háromszázan fertőződtek meg rövid idő alatt, a betegek 60 százaléka halt meg. A Hongkongban élők bármit megtesznek azért, hogy legyőzzék a vírust, még ha ez a társadalmi élet szokásainak feladásával jár is - derült ki egy felmérésből: 59 százalékuk vonakodik a kézfogástól, a népesség 86 százaléka pedig gyakrabban mos kezet, mióta a SARS felütötte a fejét. Nagy többségük, 85 százalékuk hordott már néhány alkalommal védőmaszkot a járvány kitörése óta; a maszkot viselők 53 százaléka munkában és iskolában is hordja a védőeszközt. Az emberek kétharmada nem megy a csúcsforgalmi időszakban utcára, a lakosság 31 százaléka kevesebbet utazik metróval vagy vonattal.

n Iraki pakli Meglepő PR-sikert ért el az USA azzal a katonák közt szétosztott különleges kártyával, amelynek lapjain az iraki vezetés legkeresettebb tagjainak fényképe díszeleg. A Silver Creek Entertainment (www.silvercrk.com) most ingyenesen letölthetővé tette az Iraqi Most Wanted Solitaire játékot - A Windows alatt klasszikusnak számító kártyajáték fedőlapjain pontosan azok a képek láthatók, melyek az amerikai katonák eredeti kártyáin.

n A fonálférgek túlélték Több száz élő fonálférget találtak a Columbia űrrepülő roncsai között, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán. A világűrt megjárt fonálférgek tárolóit már több héttel ezelőtt kiemelték Texasban, de a dobozokat csak ezen a héten nyitották ki a floridai Kennedy-űrközpontban. A február elsején szerencsétlenül járt űrsiklón közel hatvan tudományos kísérletet végeztek el.

n Madárhang-azonosítás Online madárhang-azonosító szolgáltatás kezdte meg működését Németországban. Aki tudni szeretné, hogy éppen melyik madár csicsergését, trillázását hallja, elég, ha lehívja a www.vogelstimmen.de honlapot, amely segít eligazodni a kérdésben. A honlapon 1500 különböző madárhang közül lehet válogatni. A keresést német, angol és latin nyelven lehet végezni.

n Öncenzúra Oliver Kahn, a német sztárkapus pert nyert az Electronic Arts játékforgalmazóval szemben. A futballista azt kifogásolta, hogy a vállalat jogtalanul jelenítette meg képét a FIFA Worldcup 2002 játékban. Kahn az első profi játékos, aki pert kezdeményezett egy számítógépes játékban való megjelenése miatt. Az Electronic Arts FIFA-sorozatában negyven ország körülbelül nyolcszáz játékosa jelenik meg.

Figyelmébe ajánljuk