Kulturális hírek

  • 2003. május 8.

Külpol

GUGGENHEIM RIO Március 13-i számunkban az együttműködés valószínűségéről számoltunk be, mostanra bizonyossá vált: Rio de Janeiróban épül fel a Guggenheim múzeumcsalád következő tagja. A lepusztult Guanabara-kikötőben, a város központjának közelében épül meg a francia Jean Nouvel által tervezendő, részben a víz alá is benyúló múzeum, melynek létesítéséről Cesar Maia polgármester és Thomas Krens, a Guggenheim Alapítvány igazgatója írt alá 250 millió dolláros szerződést.
A környék revitalizációját is nyilván magával hozó intézmény építési költségét 130 millió dollárra teszik, a munka nyáron kezdődik, a megnyitó négy év múlva várható. A vállalkozás riói kritikusai szerint inkább a szegénység, az egészségügy, az oktatás és a bűnözés problémáira kellett volna ilyen bőkezűen áldozni.

n STAX MÚZEUM Memphisben megnyílt a soulzene egyik úttörő lemezkiadójának múzeuma: a város egyik lerobbant környéke revitalizációjához is hozzájáruló, 20 millió dolláros beruházással létesített, nonprofit intézményként működő Stax Museum of American Soul Music a kiállítási tér mellett egy zenei szakiskolának is helyet ad. A Stax olyan klasszisokat adott a műfajnak, mint Otis Redding (képünkön az 1967-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt énekes maconi szobra), Isaac Hayes, a Staple Singers vagy a Booker T. & the MG´s. A cég elődjét, a Satellite Recordsot 1957-ben alapította Jim Stewart, Staxre 1961-ben váltott, két-két betűt felhasználva saját maga és testvére, Estelle Axton nevéből. A Soulsville U.S.A. néven emlegetett műhelyből 15 év alatt több mint 160 lemez került a százas poplistára és több mint 240 a százas R&B-listára - ennél csak a Hitsville U.S.A.-ként ismert detroiti Motown mérlege fényesebb. Rufus Thomas sikere, a Cause I Love You nyitotta meg a sort, majd jött, többek között, Otis Redding (Sittin´ on the Dock of the Bay; R-E-S-P-E-C-T), Sam and Dave (Hold On (I´m Coming); Soul Man), a Staple Singers (I´ll Take You There), Isaac Hayes (a Shaft Grammy-díjas filmzenéje). A faji elkülönítés hagyományában élő amerikai délen e kiadónál fekete és fehér zenészek dolgoztak együtt. A harmónia 1968-ban bomlott meg, amikor Martin Luther King, a fekete polgárjogi mozgalom vezetője Memphisben politikai merénylet áldozata lett. Egyesek szerint ekkor kezdődött a kiadó hanyatlása. 1974-ben még ez volt az ötödik legnagyobb, fekete tulajdonban lévő vállalkozás az USA-ban, ám 1975-re pénzügyi problémák sokasága csődbe vitte. 800 kis- és 300 nagylemezt tartalmazó katalógusát a kaliforniai Fantasy Records vásárolta meg. Most az Orpheum színházban tartott nyitóesten fellépett Solomon Burke, Al Green, Mavis Staples, Isaac Hayes, a Booker T. & the MG´s és a Bar-Kays, és levetítették a kiadó sztárjainak 1972-es koncertjét megörökítő, WattStax című dokumentumfilmet.

n CANNES 13 ország 20 alkotása verseng május 14-25. között az Arany Pálmáért Cannes-ban, az 56. nemzetközi filmfesztiválon. Legnagyobb létszámban a hazaiak lesznek jelen: Bertrand Blier, Bertrand Bonello, Claude Miller, Francois Ozon és Andre Techine mutatja be új munkáját. Mellettük három amerikai (Clint Eastwood, Vincent Gallo és Gus Van Sant), két japán (Kawase Naomi és Kurosawa Kiyoshi), egy-egy kanadai (Denys Arcand), olasz (Pupi Avati), brazil (Hector Babenco), török (Nuri Bilge Ceylan), brit (Peter Greenaway), iráni (Samira Makhmalbaf), kínai (Lu Ye), svájci (Raoul Ruiz), orosz (Alekszandr Szokorov) és dán (Lars von Trier) film vesz részt a versenyben. A 40 világpremiert tartalmazó programot - amely 908 nagyjáték- és 1590 rövidfilm megtekintése után alakult ki - Gérard Krawczyk új Tulipános Fanfanja nyitja és Chaplin utolsó némafilmje, a Modern idők restaurált kópiájának vetítése zárja (DVD-n júniusban jön ki a Rivaldafénnyel és az Aranylázzal együtt - a Diktátor tavaly év vége óta kapható e formátumban). A nagyjátékfilmes zsűrit Patrice Chereau, a rövidfilmest Emir Kusturica vezeti. Életműdíjat kap Jeanne Moreau, megemlékeznek Felliniről és a nemrég elhunyt Maurice Pialat-ról, kiállítást szentelnek Jean Cocteau-nak, esténként pedig Jenny Holzer amerikai képzőművész rendez light show-t a város különböző pontjain.

n ZENE A LÁGERB´L Ahogy Polanski filmje, A zongorista érdeklődést keltett Wladyslaw Szpilman iránt, úgy próbálja James Conlon megismertetni és az élő koncertrepertoár részévé tenni a holokausztban elpusztult közép-európai zeneszerzők művészetét. A Párizsban dolgozó amerikai karmester által kezdeményezett, Recovering a Musical Heritage című, több évre tervezett hangversenysorozat első előadásait New Yorkban tartották: a Carnegie Hallban a cseh Viktor Ullmann, Pavel Haas és az osztrák Alexander von Zemlinsky egy-egy műve mellett Bartók 3. zongoraversenyét, a központi zsinagógában Ullmann Der Kaiser von Atlantis című, Hitlert parodizáló operáját, a St. Bartholomew-templomban pedig Ullmann és Zemlinsky mellett a cseh Hans Krasa műveit adták elő. A Schoenbergnél tanult Ullmann és a Janácek-tanítvány Haas 1944-ben hunyt el Auschwitzban, miután az "emberséges" náci bánásmód illusztrációjának szánt theresien-stadti koncentrációs táborban éveken át "szabadon" komponálhattak; Ullmann a theresienstadti könyvtárosra bízta kéziratait. A Schoenberget is oktató Zemlinsky, akárcsak Bartók, Amerikába emigrált, 1942-ben halt meg. James Conlon tervei között szerepel Gideon Klein, Franz Schreker, Erwin Schulhoff és Karl Amadeus Hartmann műveinek bemutatása is.

n KIESELBACH 2 Május 16-án tartják a Kieselbach Galéria tavaszi aukciójának második szakaszát, mikor is a jórészt az 1990-es évek elején létrejött Helmut Turck-gyűjtemény kincseit kínálják, köztük Paál László Hazafelé című képét 29 millió forintért, Vaszary János három művét pedig 15, 17, illetve 18 millióért. Az aukciós tárlat május 6-15. között tekinthető meg a galériában.

n GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Horváth Tivadar: a Jászai Mari-díjas érdemes művész népszerűségét elsősorban zenés színházi és kabaréalakításainak köszönhette, de rendezőként is dolgozott, többek között a Fővárosi Operettszínházban és a Vidám Színpadon.

n ÁRVERÉSEN BRETON Az előzetesen becsült 30 millió euró helyett 46 milliót hozott a Drouot párizsi aukciósház tíz napon át tartó árverése, melynek során több mint ötezer, André Bretonhoz kötődő tételt kínáltak megvételre. A francia állam 33 múzeum számára összesen 12 millió euró értékben vásárolt a szürrealista vezér lánya, Aude által felkínált javakból: a Femme című Jean Arp-festményt 2,8 milliós rekordáron, a Les amoureux (apres la pluie) című Picabia-vásznat 1,8 millióért vette meg, 1,6 milliót fizetett Man Ray egy művéért, 848 ezer eurós rekordösszeget Breton Arcane 17 című kéziratáért. Breton lánya azért adta el a gyűjteményt, mert nem sikerült tető alá hozni egy alapítványt, amely egyben tarthatta volna azt.

n ROSZTROPOVICS Május 13-án díszhangversenyt rendeznek a Zeneakadémián a nagy orosz gordonkaművész és karmester 75. születésnapja alkalmából. A koncerten az ünnepelten kívül Szergej Krilov (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) működik közre.

Figyelmébe ajánljuk