Egy amerikai közlegény nevetve átszaladt Észak-Koreába

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 19.

Külpol

A katona egy turistacsoporttal érkezett a demilitarizált övezethez, majd átrohant Észak-Koreába. 

Engedély nélkül lépett be Dél-Koreából Észak-Koreába egy amerikai állampolgár, miután átlépte a demilitarizált zónát (DMZ), és vélhetően őrizetbe vették a helyi hatóságok – jelentette be a DMZ-t ellenőrző ENSZ-parancsnokság még kedden.

Az amerikai katona a Koreai-félszigeten fekvő két országot 1953 óta elválasztó DMZ részét képező, úgynevezett közös biztonsági területhez (JSA) szervezett kiránduláson vett részt. A Dong-A Ilbo című dél-koreai napilap a dél-koreai hadseregre hivatkozva azt közölte, hogy Travis Kingről, az amerikai hadsereg közlegényéről van szó.

"Egy amerikai állampolgár a JSA-hoz szervezett orientációs kirándulás során engedély nélkül átlépte a katonai demarkációs határvonalat, és belépett a Koreai Demokratikus Népköztársaság területére" – közölte az ENSZ parancsnokság Twitter-üzenetében. "Úgy tudjuk, hogy jelenleg őrizetben van, és az észak-koreai hadsereggel szorosan együttműködve igyekszünk megoldani a kérdést" – tették hozzá. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter később megerősítette, hogy valóban egy amerikai katonáról van szó.

Az Associated Press szerint a 23 éves, Dél-Koreában állomásozó Travis King az incidens előtt két hónapot töltött elzárásban testi sértés vádja miatt, ahonnan július 10-én engedték ki. A férfit hazaküldték az Egyesült Államokba, a hírügynökség szerint ki is vitték a repülőtérre, ahol a vámvizsgálatihg el is kísérték, ám ő ezután elhagyta a repteret, és inkább csatlakozott egy turistaúthoz a panmindzsoni demarkációs vonalhoz. Az Egyesült Államokban további katonai fegyelmi eljárások és a szolgálatból való elbocsátásvárt volna rá. 

Egy szemtanú, aki tagja volt King turistacsoportjának, a Facebookon egy azóta törölt posztban arról számolt be, hogy egyszer csak hangos nevetést hallottak, majd látták, ahogy a férfi elrohan az épületek felé, Észak-Koreába. 

A határsértés ugyanaznap történt, amikor – évtizedek óta először – ballisztikus rakétákkal felszerelt, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett  Dél-Korea partjaihoz. Szöuli sajtótájékoztatóján Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának indiai-csendes-óceáni ügyekért felelős koordinátora bejelentette: a 18 750 tonnás, 170 méter hosszú, Ohio osztályú, Kentucky nevű tengeralattjáró Szöultól 320 kilométerre délkeletre, Puszan partjainál dokkolt. Hozzátette: a hajó érkezése azt bizonyítja, hogy Washington elkötelezett Dél-Korea védelme iránt.

Az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsai szigorúan tiltják az amerikai állampolgárok számára, hogy belépjenek Észak-Korea területére, "mivel továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásnak".

A tilalmat azután vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, miután engedély nélkül Észak-Koreába látogatott. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk