„Egy kávéházban kellett volna felrobbantanom magamat” – vallotta a párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetője

Külpol

Salah Abdeslam azt mondta, az utolsó pillanatban meggondolta magát.

A 32 éves, francia állampolgárságú Salah Abdeslam, a 2015. november 13-ai párizsi terrortámadások ügyében indult per fővádlottja, szerdán a párizsi különleges esküdtszék előtt azt vallotta, a merényletek éjszakáján a város északi részén, egy kávéházban kellett volna öngyilkos merényletet elkövetnie, azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát. „Bementem a kávéházba, rendeltem egy italt, láttam az embereket magam körül és azt mondtam, hogy nem, nem teszem meg” – állítja a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja.

Elmondta, a támadások tervéről két nappal korábban, Abdelhamid Abaaoudtól értesült, aki gyerekkori barátja volt. Abdeslam 2015. november 13-án előbb a Stade de France stadionhoz szállított három öngyilkos merénylőt, ezután indult el abba a bárba, ahol a testére erősített robbanóövvel fel kellett volna robbantania magát. Ezt végül nem tette meg, állítása szerint az utolsó pillanatban meggondolta magát.

2015. november 13-án Párizs több pontján is terrortámadásokat hajtottak végre. A város különböző helyein, szinte egyidőben történtek robbantások és kezdődtek lövöldözések. A merényletekben összesen 131 ember vesztette életét, legtöbben a Bataclan nevű szórakozóhelyen, ahol a koncertterembe berontó terroristák túszokat is ejtettek. A terrotámadásban nyolcan vettek részt, közülük többen meghaltak az akció közben. Abdelhamid Abaaoudot, akit a terrorakció irányítójának tartottak, öt nappal később ölte meg a francia rendőrség. Salah Abdeslamot 2016. március 18-án Brüsszelben fogta el a belga antiterrorista kommandó, április végén adták át a francia hatóságoknak. A párizsi terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A robbanóövet tíz nappal később egy elővárosi kerületben találták meg. A szerkezetről a szakértők megállapították, hogy nem működött, azt azonban nem sikerült tisztázni, hogy a vádlott megpróbálta-e használni vagy sem. Abdeslam egyébként egy később előkerült, az Iszlám Államhoz intézett levelében azt írta: megpróbálta használni az övet, de az nem működött.

(Címlapképünkön balra Salah Abdeslam)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk