Zelenszkij: Oroszország több mint nyolcszáz légibombát dobott Ukrajnára egy hét alatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. szeptember 15.

Külpol

Harkivban egy orvosi rendelőt, egy oktatási intézményt és egy sokszintes lakóházat is találat ért vasárnap.

Oroszország egy hét leforgása alatt mintegy harminc darab különböző típusú rakétát, több mint nyolcszáz irányított légibombát és csaknem háromszáz csapásmérő drónt vetett be Ukrajna ellen – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Facebookon.

Az államfő helyszíni fotókból összeállított videofelvételt is közzétett a csapások következményeiről. „Ukrajnának erős támogatásra van szüksége partnereitől emberéletek megmentése érdekében, az orosz terror ellen: légvédelemre, nagy hatótávolságú fegyverekre, katonáink támogatására, mindenre, ami arra készteti Oroszországot, hogy véget vessen ennek a háborúnak” – írta bejegyzésében Zelenszkij.

За цей тиждень росіяни застосували проти України близько 30 ракет різних типів, понад 800 керованих авіаційних бомб та майже 300 ударних безпілотників. Україні потрібна сильна підтримка партнерів у нашому захисті життя від російського терору: ППО, далекобійність, підтримка наших воїнів. Все те, що допоможе змусити Росію завершити цю війну. І я дякую всім у світі, хто це розуміє. Дякую партнерам, хто нам допомагає й підтримує. ____ This week, the Russians have launched around 30 missiles of various types, more than 800 guided aerial bombs, and nearly 300 strike drones against Ukraine. Ukraine needs strong support from our partners to defend lives against Russian terror—air defense, long-range capabilities, support for our warriors. Everything that will help force Russia to end this war. I thank everyone around the world who understands this and our partners who help and support us.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, September 14, 2024

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter az X-en sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetései ellenére erősítsék meg Kijev melletti támogatásukat. Putyin fenyegetései a miniszter szerint „nem működnek”. „2022 tavaszán Putyin sosem tapasztalt következményekre figyelmeztetett, ha a Nyugat fegyverekkel látja el Ukrajnát, de semmit sem tett, miután Ukrajna megkapta a védekezéshez szükséges fegyvereket” – emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, hogy hasonló retorikát sokszor hangoztattak Moszkvában az elmúlt években.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál felidézte, az orosz elnök csütörtökön azt mondta, ha Ukrajna nyugati rakétákkal támadhatja meg Oroszországot, az a NATO-országok és az európai országok közvetlen részvételét jelenti az ukrajnai háborúban.

Az ukrán légierő közölte, hogy vasárnapra virradóra megsemmisítettek az ország légterében egy H-59-es orosz rakétát és tíz csapásmérő drónt. Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az éjjel az orosz erők két légibombával mértek csapást Harkiv városára.

Az egyik egy orvosi rendelőben, a másik egy oktatási intézmény épületében okozott károkat.

Később Ihor Terehov, Harkiv polgármestere közölte, hogy az orosz erők napközben légibombákkal mértek csapást a városra, és eltaláltak egy sokszintes lakóházat. Az eddigi adatok szerint 41-en sebesültek meg, köztük négy gyerek. A polgármester közlése szerint a becsapódás a tizedik emeleten történt, négy szinten, a kilencediktől a tizenkettedikig omlott be a ház és terjedt szét a tűz.

(Címlapképünk forrása: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk