Előkerült Navalnij omszki orvosa, akit napokig eltűntként kerestek

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 10.

Külpol

Az orvos quadozni indult, majd eltűnt, bár tavaly kitartott amellett, hogy Navalnijt nem mérgezték meg. 

Épen és egészségesen előkerült az az orvos, aki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust kezelte az ellene tavaly nyáron elkövetett mérgezés után, és három nappal ezelőtt eltűnt az erdőben a szibériai Omszk megyében - közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Alekszandr Murahovszkij egy, Omszktól 270 kilométerre lévő erdei vadásztáborból indult el pénteken quadjával, és azóta senki se látta.

Ismerősei egy napon át keresték, majd bejelentették eltűnését a rendőrségen. A mentőegységek helikopterek, drónok segítségével keresték. Rendőrök és gárdisták is kutattak utána, önkéntesek segítségével.

Vasárnap mintegy 6,5 kilométerre a vadásztábortól rábukkantak a quadjára egy mocsárban, de őt nem találták.

Végül egy Baszli nevű falu közelében került elő, maga lépett kapcsolatban a helyi lakókkal. Állapota kielégítő, de kórházban kivizsgálják.

A 49 éves Murahovszkij főorvos volt abban a kórházban, ahová tavaly augusztusban beszállították Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva útvonalon közlekedő repülőjáraton, és emiatt a gép egészségügyi okból kényszerleszállást hajtott végre Omszkban.

Muharovszkij akkor nem beszélt mérgezésről, azt állította, a politikus hirtelen rosszullétét anyagcserezavar okozhatta, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki. A főorvos elvetette azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta.

A férfit tavaly novemberben kinevezték a megye egészségügyi miniszterévé, de képviselő is volt Omszkban, illetve tagja volt az Egységes Oroszország kormánypártnak. A kórház egy másik orvosa, a Navalnij kezelését végző Szergej Maximisin ugyanakkor februárban váratlanul szívrohamban meghalt

Navalnij Omszkban kómába esett, majd ezután Berlinbe szállították, ahol viszont arra jutottak, hogy a politikus mérgezés áldozata lett. Szervezetében több európai laboratórium novicsok típusú halálos idegmérget mutatott ki. 

Az ellenzéki politikus azt állította, hogy megmérgezése mögött a Kreml áll, amit az orosz kormány következetesen visszautasít. Miután felépült és hazatért, azonnal letartóztatták és bebörtönözték, amiért távolléte alatt nem jelentkezett rendszeresen a hatóságoknál egy ellene korábban hozott felfüggesztett börtönbüntetéssel összefüggésben. Szerinte az az ítélet is politikai indíttatásból született.

A politikust Oroszország egyik legkeményebb börtönében tartják fogva, ahol állapota szintén egyre súlyosabb.  

Neked ajánljuk