Erdoğan rögtön befejezi a tisztogatást, csak előtte még több ezer közalkalmazottat lapátra tesz

  • narancs.hu
  • 2018. július 8.

Külpol

Aztán eltörli a rendkívüli állapotot. Valszeg.

Több mint 18 500 török állami alkalmazott – köztük 9 ezer rendőr és 6 ezer katona – veszítette el állását egy vasárnap nyilvánosságra hozott kormányrendelet miatt. A közlönyben ismertetett törvény szövege szerint összesen 18 632 közalkalmazottra vonatkozik az elbocsátás, köztük az igazságügyi minisztérium ezer, és az oktatási minisztérium 650 dolgozójára.

A dokumentumban 12 egyesület, 3 újság és egy tévécsatorna felszámolását is elrendelték. Ezzel egy időben 148 korábban elbocsátott alkalmazott állhat újból munkába a határozatnak köszönhetően.

Török médiaértesülések szerint ez az utolsó tisztogató rendelet a 2016. július 15-i puccskísérletet követően kihirdetett rendkívüli állapot felfüggesztése előtt. A hírek szerint a június 24-én újból elnökké választott Recep Tayyip Erdoğan – kampányígéretének eleget téve – eskütételét követően eltörli a rendkívüli állapotot.

A Human Rights Joint Platform nevű jogvédő szervezet úgy tudja, hogy 2018. március 20-ig bezárólag 112 679-en veszítették el állásukat, köztük a hadsereg több mint 8 ezer, az oktatási minisztérium mintegy 33 ezer, a belügyminisztérium körülbelül 31 ezer és a nemzetbiztonsági hivatal 22 600 alkalmazottja. S további ezreket pedig felfüggesztettek munkájukból. A török ellenzék határozottan bírálta Ankara döntését (mindhiába), amely szerintük a kormánykritikus hangok elhallgattatására irányult.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk