Erdogan aláírta a svéd NATO-csatlakozást jóváhagyó törvényt

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Külpol

Ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, az erről szóló jogszabályt pedig közzétették a hivatalos közlönyben, ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció – írja az MTI.

Az államfő azt követően írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket. Mint fogalmazott,

Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

Mint ismert, Svédország – Finnországgal együtt – röviddel az ukrajnai orosz invázió megindulása után kérte felvételét a NATO-ba. Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint bármely új tagország felvételéhez az összes tagország egyhangú szavazata szükséges. Törökország és Magyarország Svédország és Finnország esetében is hosszú hónapokig blokkolta a folyamatot. A finnek csatlakozását végül előbb a magyar, majd a török kormány is megszavazta tavaly márciusban, a svédeket azonban mindkét ország megváratta. Erdogan korábban az amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekhez közötte a ratifikációt.

Azzal, hogy immár Törökország is ratifikálta a svéd csatlakozást, Magyarország lett az utolsó NATO-tag, amely még nem tette ezt meg, noha a Fidesz sokáig azt hangoztatta, hogy a parlament még a törökök előtt megszavazza a csatlakozást. Persze nem így lett, amit Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy kommentált: „valakinek utolsónak is kell lennie”. Mindeközben pedig elkezdődött az üzengetés a kormány és a svéd miniszterelnök között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.