Észak-Korea sportolókat küld a téli olimpiára

  • narancs.hu
  • 2018. január 9.

Külpol

A játékokat a dél-koreai Phjonghcsangban rendezik.

Észak-Korea sportolókat, állami tisztviselőket és szurkolókat küld a február 9. és 25. között a dél-koreai Phjongcsangban rendezett téli olimpiára – jelentették be kedd reggel a dél-koreai tárgyalódelegáció tagjai.

A két Korea közötti demilitarizált zónában tartott tárgyalásokon a BBC szerint mindkét fél részéről 5 delegált vesz részt. 2015 óta ez az első hivatalos érintkezés a két állam között, akkor az északi rakétakísérletek miatt Dél-Korea leállított egy közös gazdasági projektet, Kim Dzsongun pedig minden kommunikációt megszakított déli szomszédjával.

North and S Korea set for high-level talks

North and South Korea will meet on Tuesday for high-level talks, the first between the countries in two years. The meeting is set to take place at 10:00 local time (01:00 GMT) at the Peace House in the truce village of Panmunjom.

A hirtelen enyhülés miatt most az olimpia utánra halasztják Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatát. A dél-koreai delegáció további javaslatokat is megfogalmazott, például a családegyesítésekre vagy az északi nukleáris programra vonatkozóan, de ezekre még nem érkezett hivatalos reakció.

Figyelmébe ajánljuk