Európai Bizottság: Orbán nem mondott igazat a homofób törvény vitájáról

  • narancs.hu
  • 2021. július 14.

Külpol

Közleményben magyarázta el a testület, hogy nem igaz, amit a miniszterelnök állított a jogszabály európai parlamenti vitája után.

„Tények és tévhitek” felütéssel kezdődik az Európai Bizottság szerdán kiadott közleménye, ami azért is különleges, mert arról írnak benne, hogy a magyar kormány nem mondott igazat. Minderről több sajtóorgánum, köztük a hvg.hu adott hírt.

A portál cikke szerint bár a magyar kormányfőt név szerint nem említik, a közleményben idézik Orbán Viktor szavait, aki a homofób törvény európai parlamenti vitája után úgy fogalmazott: az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba.

A testület szerdai közleménye azzal zárul, hogy „a gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján”.

A cikkben emlékeztetnek arra, hogy az Európai Bizottság június végén egyszer már felhívta Varga Judit igazságügy-miniszter figyelmét, hogy miért ellentétes a magyar jogszabály az uniós értékekkel. Ezt most ismét kiemelte közleményében a testület, azt írva, a melegellenes módosítókkal kiegészített pedofiltörvény több ponton sérti az uniós jogszabályokat.

Orbán Viktor egyébként szó szerint ezt mondta a múlt héten belgrádi látogatásán az európai parlamenti vitáról: "Hasznos vita volt. Az álláspontok teljesen letisztultak. Minden világos és érthető. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket engedjük be az iskolákba és az óvodákba. Magyarország ezt nem akarja. A vita arról szól, hogy ki dönt arról, hogyan neveljük a gyerekeket. Az európai alapszerződések szerint  nyilvánvalóan a magyarok, vagyis ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. Itt a brüsszeli bürokratáknak nincs semmi keresnivalója, és akármit is csinálnak, nem fogjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat a gyerekeink közé az ovódákba és iskolákba." Mint cikkünkben már akkor is jeleztük, az európai parlamenti vitán semmi ilyen nem hangzott el.

(Címlapképünkön: A Belgrádba érkező Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik az állami médiának a szerb főváros repülőterén 2021. július 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk