Uniós eljárás indulhat Magyarország ellen a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2021. július 14.

Külpol

Akár csütörtökön megindíthatja a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság még szerdán elküldi a figyelmeztető levelet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt az Orbán-kormánynak, csütörtökön pedig el is indítja a kötelezettségszegési eljárást – idézi az Index a brüsszeli forrásokra hivatkozó AFP hírügynökséget. Nem csak ők, a Bloomberg is az eljárás várható megindításáról számol be, ám a Bloomberg úgy tudja, hogy a Bizottság csütörtökön küldi ki az erről tájékoztató levelet.

Az EB Magyarország mellett Lengyelországgal szemben is eljárást indít, ott ugyanis LMBTQ-mentes övezeteket alakítottak ki városi és megyei szinten, hogy megakadályozhassák a melegeknek, transzneműeknek szervezett rendezvényeket és fesztiválokat.

Meleg, pedofil egy pellengéren

A magyar Országgyűlés még június 15-én fogadta el a „homofób törvényt”, ami a pedofil bűncselekményeket lényegében összemosta a homoszexualitás létezésével és ábrázolásával. A kormánypártok és a jobbik támogatásával elfogadott törvénycsomag gyakorlatilag ellehetetleníti a homoszexualitás vagy a transzneműség, sőt, az „az öncélú szexualitás” médiában történő megjelenítését – jelentsen utói kitétel bármit is, hiszen a szabályozás ezt nem egyértelműsíti. A törvény szerint minden olyan filmet, reklámot 18-as karikával látnának el és az este tíz után kezdődő műsorsávba száműznének, amiben megjelenik egy homoszexuális, esetleg leszbikus karakter.

A szabályozás tiltja azt is, hogy civil és LMBTQ-szervezetek iskolákban, óvodákban népszerűsítsék a homoszexualitást –igaz, a szexuális felvilágosító órákon mem a  nemi identitás népszerűsítése, csupán bemutatása zajlik. A törvény értelmében kizárólag az állami szervek által regisztrált civilek tarthatnának iskolai felvilágosítást, ami a gyakorlatban számos civil csoport kizárását jelentheti az oktatási intézményekből.

Júniusban az Európai Bizottság már küldött egy levelet, amely megállapítja, hogy a szabályozás nemcsak az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21.cikkében foglalt elveket sérti – mivel az EU-ban miszerint tilos a nemi irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés - hanem az unió, a belső piac szabad működésével is ellentétes.

Orbán Viktor szerint az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarországon LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket engedjenek be az iskolákba. Ezt az Európai Bizottság közleményben cáfolta.

 Ha a magyar kormány a Bizottság második levelét is figyelmen kívül hagyja, az EB kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen, majd az Európai Unió Bírósága elé citálhatja az ügyet. Ám ebben az esetben is évek telhetnek el, míg a bíróság döntést hozhat a kifogásolt szabályozásról. Magyarország és Lengyelország ellen már évek óta zajlik a 7-es cikkely szerinti eljárás, melyet a jogállami normák megsértése miatt indított el az Európai Parlament (a lengyel féllel szemben pedig az Európai Bizottság).

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk