Drámai bejelentés: David Cameron lemond

  • narancs.hu
  • 2016. június 24.

Külpol

„Megtiszteltetés volt az ország miniszterelnökének lenni hat évig.”
Cameron szónokol a népszavazás napján

Cameron szónokol a népszavazás napján

Fotó: MTI/EPA

Miután a kilépésre szavazók győztek a népszavazáson, a hírhedt EU-szkeptikus, Nigel Farage lemondásra szólította fel Cameront. „Nagy-Britanniának egy Brexit-miniszterelnökre van szüksége” – mondta.

Péntek reggel a brit külügyminiszter még úgy nyilatkozott, hogy a bennmaradás mellett kampányoló David Cameron kormányfő nem mond le. Philip Hammond pénteken a Sky News hírcsatornának felidézte: Cameron „világossá tette, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, továbbra is ellátja feladatát. Az országnak folytonosságra és stabilitásra van most szüksége”.

Péntek reggel azonban Cameron hivatalosan is bejelentette, hogy legkésőbb októberben távozik a kormány éléről. „Nem lenne helyes, ha én lennék a kapitány, aki az országot a következő kikötőbe kormányozza. A britek arra szavaztak, hogy elhagyjuk az Európai Uniót. Ezt tiszteletben kell tartani” – mondta a Downing Street 10. előtt. Döntéséről értesítette a királynőt.

A lemondás pillanatai

A lemondás pillanatai

Fotó: MTI/EPA

A brit kilépésről részletesen itt olvashat.

(Guardian, Politico)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?