Fegyir Sándor: A Magyarországon gyártott fegyverek jó része az ukránokhoz kerül

  • narancs.hu
  • 2024. október 28.

Külpol

Az ukrajnai magyar professzor és háborús veterán egy interjúban fejtette ki, hogy továbbra sem tartja oroszbarátnak Orbán Viktort.

„Az ukránok már győztek. A győzelem nem az, ha kitűzzük a zászlót a Reichstagra. A győzelem az, ha megtaláltad a helyedet a világban. 1956-ban a magyarok elvesztették a csatát a szörnyeteggel szemben. Ennek ellenére győztek”

– mondta a 444.hu-nak adott interjújában Fegyir Sándor kárpátaljai magyar szociológus, aki tulajdonképpen Ukrajna oroszok elleni védekezésének magyar arca lett az elmúlt években, mellesleg Volodimir Zelenszkij pártjának egykori képviselője és a 101-es önálló dandár 68-as zászlóaljának „lövészárkok professzora”-ként elhíresült veteránja.

A várhatóan hamarosan ukrán nagykövetté váló Fegyir hozzátette, Orbán Viktor szerinte továbbra sem oroszbarát, ugyanis a kommunikáció ellenére a magyar kormány kifejezetten pragmatikus: „Bárhogyan hangoztatják, hogy a magyarok nem szállítanak fegyvert Ukrajnának, attól még a Magyarországon gyártott fegyverek jó része az ukránokhoz kerül” - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország az a szomszédos állam, amely nem állított fel ellenőrző pontokat az ukrán gabona megállítására, vagy ahol nem blokkolták kamionokkal az ukrán teherautók útját, és Magyarországon maradt fenn a mai napig az ukránoknak nyújtott kedvezmények legszélesebb köre is.

 
Sándor Fegyir (jobbra)
Facebook/Fedir Sandor
 

Ukrajna esetleges NATO-tagságát „nehéz kérdés”-nek tartja, és nem is biztos abban, hogy tényleg szükség van rá, viszont az Európai Unió más ügy, ugyanis szerinte az EU már most annyit fektetett az országba, amennyit lehetetlen lenne visszafizetni. „Cserébe van kiváló termőföldünk, képzett, tehetséges, keresztény lakosságunk. Ukrajna ajándék lesz Európa számára.”

Az ukrán külügyminisztérium miatt már egy éve húzódó kinevezéséről diplomatikusan nyilatkozott: elmondása szerint túl van minden technikai procedúrán, és Kijeven múlik a munkakezdése, de „amit nagykövetként tehetnék, azt így is meg tudom tenni”. Sőt, szerinte állami tisztségviselőként korlátozottabbak lennének a lehetőségei, nem adhatott volna például át egyeztetés nélkül lyukas magyar zászlót a Terror Házának.

Fegyir úgy látja, az ukrán–magyar viszony megítélésében az Ukrajnáról alkotott ismeretek forrása a döntő. „Egyfelől vannak azok, akik – képletesen szólva – mindenben a televízióra hagyatkoznak. Másfelől azok, akik elsősorban emberekként viszonyulnak más emberekhez” – mondta, hozzátéve, hogy a fronton semmilyen konfliktus nincs az ukránok és a magyarok közt, és ugyanez érvényes a Kárpátaljára is. “Problémák ott merülhetnek fel, ahol nincsenek kapcsolatok, ahol az emberek csak magukat ismerik, másokat nem, nincs tudásuk, tapasztalatuk, hiányoznak a személyes élményeik. Ott könnyebb az ellenségkeresés és az ellenségkép-teremtés.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk