Ferenc pápa engedélyezte, hogy nők is szavazhassanak az októberi zsinaton

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Külpol

Ezzel történelmet ír: a katolikus egyház történetében először adott szavazati jogot nőknek.

A katolikus egyház történetében először adott szavazati jogot a nőknek a pápa a püspökök októberi világtalálkozóján

– írja a BBC. A Vatikán szerdán jelentette be, Ferenc pápa öt nővérnek ad szavazati jogot, így ők is voksolhatnak majd a pápai tanácsadó testület ülésén, a püspöki szinóduson.

A találkozón a nők korábban csak megfigyelőként vehettek részt, és bár továbbra is a férfiak szavaznak majd többségben, a római katolikus egyház évszázadok óta férfiak által dominált történetében mégis jelentős lépés a nővérek szavazati joga.

A papnők létjogosultságáért küzdő amerikai székhelyű Women's Ordination Conference "jelentős repedésnek nevezte az üvegplafonon" a pápa döntését. "A Vatikán képviselői és a püspökök évekig ellenálltak, minden zsinaton elmozdították a céltáblát, amiért nem engedték meg a nőknek a választást. A ki nem mondott ok mindig a szexizmus volt" – írta a csoport a Twitteren.

Ferenc pápa a nővérek voksolása mellett bejelentette azt is, hogy szavazati jogot kap 70 kiválasztott, nem egyházi tag is. A lépés szintén szakít a hagyományokkal, és így a püspöki szinódus nem csak az egyházi méltóságok találkozója lesz. Mindehhez hozzátette, reményei szerint ennek a 70 embernek a fele nő lesz, de szeretné, ha bevonnák a fiatalokat is.

Ferenc pápa többször is kijelentette már, milyen fontosnak tartja a nők szerepét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?