Folytatódik a gyerekek értelmetlen lemészárlása Szíriában
K_EPA20180220275.jpg

Folytatódik a gyerekek értelmetlen lemészárlása Szíriában

  • MTI
  • 2018. február 20.

Külpol

Legalább 50 civil, köztük 13 gyerek és 3 nő vesztette életét kedden a szíriai kormányerők újabb légi- és tüzérségi támadásaiban a Damaszkusz környéki, lázadók uralta Kelet-Gútában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A térségben mentési munkálatokat végzők közölték, hogy az áldozatok kiszabadítása közben őket is támadás érte az egyik kelet-gútai településen.
A kelet-gútai helyzettel kapcsolatosan az UNICEF kedden közölte: már szavaik sincsenek arra, hogy kifejezzék felháborodásukat a kelet-gútai gyerekek szenvedései és halálozása miatt. 
„Nincsenek szavak arra, hogy hány gyereket gyilkoltak meg” – írta közleményében Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatója. „Vajon azoknak, akik a szenvedést okozzák, vannak még szavaik, amelyekkel igazolhatnák barbár cselekedeteiket?” – tette hozzá.
A civilek elleni támadásokat azonnal abba kell hagyni – jelentette ki hétfő este Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának szíriai koordinátora.
Az OSDH szerint legalább 194 civil, köztük 52 gyerek vesztette életét, és 850 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben. 
A kormányerők két hete is fokozták támadásaikat az ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a szíriai kormányerők ötnapos légitámadás-sorozatát követően közzétett adatai szerint legalább 277 ember lelte halálát és 812-en sebesültek meg az említett támadásokban február 4–9. között.
Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak.

 

Figyelmébe ajánljuk