Fordulat jöhet a WikiLeaks alapítójának ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. április 11.

Külpol

Joe Biden elnök „fontolóra veszi”, hogy ejtsék a vádakat Julian Assange ellen, aki katonai titkokat hozott nyilvánosságra.

Ausztrália kérelmezte, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ejtsék a vádakat a WikiLeaks alapítója, az ausztrál Julian Assange ellen, és ezt a kérést Joe Biden elnök fontolóra veszi – írja a BBC információjára hivatkozva a Telex.

Julian Assange 2006-ban alapította a WikiLeakset, amely dokumentumokat hozott nyilvánosságra többek között a szcientológiai egyházról, a Guantánamói-öböl-beli fogolykínzásokról, és 2010-ben az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki tetteiről, állítva, hogy a katonák civileket is öltek. Titkos amerikai diplomáciai üzeneteket is publikált.

2010 novemberében Svédország kérésére az Interpol felvette a körözött személyek listájára Assange-ot. Nemi erőszakkal vádolták, ezt a vádat 2019 végére ejtették. Évekig Ecuador londoni nagykövetségén élt, politikai menekültként, de miután az ecuadori elnök korrupciós ügyeiről is publikált adatokat a WikiLeaks, Assange-nak távoznia kellett a nagykövetségről. A brit rendőrség letartóztatta, az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága pedig kémkedés vádjával eljárást indított ellene, és kérte a kiadatását. 

Assange azzal védekezik, hogy azt tette, amit egy újságírónak tennie kell.

Most a kiadatás ellen küzd a brit bíróságon. Márciusban olyan döntés született, hogy egyelőre nem adják ki, és Nagy-Britannia biztosítékokat kér az Amerikai Egyesült Államoktól arra, hogy Assange-ot nem ítélik halálra.

 

Ausztrália parlamentje nemrég úgy döntött, hogy Assange térjen vissza a hazájába. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök úgy gondolja, hogy Assange tetteit nem egyformán ítélik meg, de ez a huzavona nem mehet a végtelenségig. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a 2010-es kiszivárogtatás „az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb titkos információs kompromittálása” volt.

A WikiLeaks most is dolgozik:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk