WikiLeaks: Egyiptomba vinnék a gázai palesztinokat

  • narancs.hu
  • 2023. október 31.

Külpol

Ez az izraeli hírszerzési minisztérium ötlete.

Telepítse át a Gázai övezet lakóit az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigetre, és ne is engedje őket onnan visszatérni – ezt javasolja az izraeli kormánynak a hírszerzési minisztérium egy dokumentumban, amely elvileg titkos volt, most mégis mindenki elolvashatja.

A szöveget a WikiLeaks is, a Sicha Mekomit nevű izraeli oldal közli.

A Telex összefoglalója szerint az október 13-i keltezésű irat nem ideiglenes sátortáborról szól, hanem új városok alapításáról a Sínai-félszigeten. 

A dokumentum szerint ez három lépésben valósulhat meg. Először a palesztin lakosságot ráveszik arra, hogy dél felé meneküljön, majd a hadsereg északról dél felé haladva elfoglalja Gázát, legyőzve a Hamászt, és a dél felé nyitott menekülőutakon Egyiptomba kényszerítenék át a palesztinokat, akiket aztán nem is engednének vissza.

Médiakampányról is szó van a szövegben. A palesztinoknak azt sulykolnák, hogy mondjanak le a földjükről, a visszatérésre nincs remény, és máshol találnak otthonra a muzulmán testvéreik segítségével. A nyugati világ felé pedig azt kellene kommunikálni, hogy a palesztinok deportálása humanitárius szükséglet, ezzel el lehet kerülni, hogy még több civil áldozata legyen a háborúnak. 

Az izraeli hírszerzési minisztérium dokumentuma e terv mellett érvel elsősorban, de tárgyal két másik lehetőséget is, a Palesztin Nemzeti Hatóság újbóli hatalomba segítését a Gázai övezetben, illetve egy helyi arab kormány létrehozását a Hamász helyett. 

A dokumentum a WikiLeaks szerint hiteles. Ez nem jelenti azt, hogy meg is valósítják.

Az izraeli miniszterelnökség azt nyilatkozta erről, hogy az állam most a háborúra koncentrál, és nem arra, ami utána következik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk