Globális élelmiszerválságot okozhat az Ukrajna elleni háború

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Külpol

Az ENSZ figyelmeztet a veszélyekre.

Oroszország ukrajnai inváziója hamarosan globális élelmiszerválságot okozhat, amely akár évekig is eltarthat - figyelmeztetett az ENSZ.

António Guterres főtitkár szerint a háború az emelkedő árak miatt súlyosbította az élelmiszer-biztonságot a szegényebb országokban. Hozzátette, hogy egyes országok hosszú távú éhínséggel nézhetnek szembe, ha Ukrajna exportja nem áll helyre a háború előtti szintre.

A konfliktus miatt ugyanis megszűnt az ukrán kikötőkkel való összeköttetés, miközben eddig ezeken keresztül hatalmas mennyiségű étolajat, valamint gabonaféléket, például kukoricát és búzát exportáltak - írja a BBC.

Ennek kiesése csökkentette a globális kínálatot, és az alternatívák ára  az egekbe szökött.

Az ENSZ adatai szerint az élelmiszerárak világszerte majdnem 30%-kal magasabbak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Guterres kijelentette, hogy a konfliktus - az éghajlatváltozás és a világjárvány hatásaival együtt - "azzal fenyeget, hogy emberek tízmillióit sodorja az élelmiszerellátás bizonytalanságába, amelyet alultápláltság, tömeges éhezés és éhínség követ majd".

"Van elég élelem a világon, ha együtt cselekszünk. De ha ma nem oldjuk meg ezt a problémát, akkor az elkövetkező hónapokban globális élelmiszerhiány fenyeget" - tette hozzá. Figyelmeztetett arra, hogy a válság egyetlen hatékony megoldása az ukrán élelmiszertermelés, valamint az Oroszország és Fehéroroszország által termelt műtrágya visszaintegrálása a világpiacra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk