Globális élelmiszerválságot okozhat az Ukrajna elleni háború

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Külpol

Az ENSZ figyelmeztet a veszélyekre.

Oroszország ukrajnai inváziója hamarosan globális élelmiszerválságot okozhat, amely akár évekig is eltarthat - figyelmeztetett az ENSZ.

António Guterres főtitkár szerint a háború az emelkedő árak miatt súlyosbította az élelmiszer-biztonságot a szegényebb országokban. Hozzátette, hogy egyes országok hosszú távú éhínséggel nézhetnek szembe, ha Ukrajna exportja nem áll helyre a háború előtti szintre.

A konfliktus miatt ugyanis megszűnt az ukrán kikötőkkel való összeköttetés, miközben eddig ezeken keresztül hatalmas mennyiségű étolajat, valamint gabonaféléket, például kukoricát és búzát exportáltak - írja a BBC.

Ennek kiesése csökkentette a globális kínálatot, és az alternatívák ára  az egekbe szökött.

Az ENSZ adatai szerint az élelmiszerárak világszerte majdnem 30%-kal magasabbak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Guterres kijelentette, hogy a konfliktus - az éghajlatváltozás és a világjárvány hatásaival együtt - "azzal fenyeget, hogy emberek tízmillióit sodorja az élelmiszerellátás bizonytalanságába, amelyet alultápláltság, tömeges éhezés és éhínség követ majd".

"Van elég élelem a világon, ha együtt cselekszünk. De ha ma nem oldjuk meg ezt a problémát, akkor az elkövetkező hónapokban globális élelmiszerhiány fenyeget" - tette hozzá. Figyelmeztetett arra, hogy a válság egyetlen hatékony megoldása az ukrán élelmiszertermelés, valamint az Oroszország és Fehéroroszország által termelt műtrágya visszaintegrálása a világpiacra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.