Hogyan árulta el Jeremy Corbyn és a Munkáspárt Európát?

  • Antal Dániel
  • 2019. április 11.

Külpol

A Brexit mindvégig a Konzervatív Párt belügyének tűnt. De a Munkáspártot és szélsőbalos vezetőjét is súlyos felelősség terheli a kialakult helyzetért.

Az e heti Magyar Narancsban részletes elemzés olvashat a Brexit-körüli kavarások hátteréről, ami magyarázatot ad arra is, miért fullad bohózatba London kilépési kísérlete, miért tűnik úgy, mintha a realitásérzékéről egykor híres politikai elit teljesen megbolondult volna.

Ízelítő elemzésünkből:

Corbyn, aki a 70-es évek óta húzza az igát, ahhoz a korábban szovjetbarát eurokommunista szárnyhoz tartozik, amelyik úgy húsz éve leginkább Tony Blairrel szemben határozza meg önmagát.

Az oroszbarát, a szíriai és a venezuelai rezsimet támogató, a NATO-ból való kilépést propagáló és EU-ellenes Corbyn a munkáspárti frakció tagjaként összesen 468 alkalommal szavazott Blair és Brown munkáspárti kormánya ellen. Ebből a pozícióból nyerte el a pártelnöki posztot 2015-ben egy olyan furcsa újítás után, amelyben a kisebb szélsőbaloldali pártok tagjai is szavazhattak az elnökjelöltre.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

 

Corbyn olyan pártot vezet, amely tagjainak 82 százaléka meg szeretné akadályozni Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Az, hogy a toryk belső harcainak eredményeként elindított népszavazási blöff ilyen csúfos véget ért, részben annak köszönhető, hogy Corbyn jó taktikai érzékkel és az általa bevezetett szigorú pártfegyelemmel EU-ellenes, de legalábbis semleges irányban tartja a legnagyobb ellenzéki pártot. Corbyn arra játszott, hogy a toryk valahogy kivezetik Nagy-Britanniát az unióból, s ő eközben nem haragítja magára teljesen pártja 82 százalékát – majd a kialakuló káoszban átveszi az ország irányítását, és bevezeti a demokratikus szocializmust.

Hogy mitől fél a munkáspárti vezér a legjobban, és hogyan lehet, hogy az egyik legnépszerűtlenebb politikust nem váltják le a párt éléről, hogyan ütőtte fel a Labourben az antiszemitizmus a fejét, a friss Magyar Narancsban olvashat részletesen.

Ne feledje el megvásárolni a lapot az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt is:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.