Hűl a víz, pusztul a pirája a Sebes-Körösben

  • narancs.hu
  • 2022. december 3.

Külpol

Találtak egyet Nagyváradnál.

Elpusztult vöröshasú piráját talált két horgász a Sebes-Körösben Nagyváradnál, a Centenáriumi híd közelében – írja a Transtelex a román nyelvű Ebihoreanul portálra hivatkozva. 

A nagyváradi pecások az egyik horgászhelyen szerettek volna kicsit takarítani. Egyikük, miközben összeszedte az eldobált rongyokat és egyéb szemetet, látta, hogy a vízfelszínen lebeg a pirája. A hal nem sokkal azelőtt pusztulhatott el, és erre az a magyarázat, hogy a Dél-Amerikában őshonos, melegebb vízhez szokott ragadozó nem bírta ki, hogy szerdára 10 celsius alá süllyedt a folyó hőmérséklete. 

Az ügyből feljelentés lett, mert Romániában Bihar megye évek óta az egzotikus állatok feketekereskedelmének bázisa. Nyugati országokból errefelé csempésznek ki és árusítanak nagymacskákat, halakat, pókokat, madarakat, hüllőket, mert van rá kereslet. Bár egzotikus állatokat csak engedéllyel lehetne értékesíteni, és a vevőkről is kötelező nyilvántartást vezetni, a bírságoknak nincs nagy visszatartó erejük. Az engedély nélküli behozatalért nagyobb a büntetés, de a csempészeket nem mindig tudják elkapni. Nagyváradon nemrég pitonok kerültek elő egy szemeteskukából. Akkor sikerült is megtalálni azt, aki engedély nélkül bevitte a hüllőket Romániába.

Az elpusztult pirája ügyében a Bihar megyei környezetvédelmi őrség vezetője, Sever Șerbănescu felszólította a hatóságokat, indítsanak eljárást, kíséreljék meg kideríteni, hogyan került ez a hal a Sebes-Körösbe.

„Meg kell vizsgálnunk, hogy kerültek-e más példányok is a folyóba. A Sebes-Körösben a jelenlegi alacsony hőmérsékleten nem élnének sokáig, de előfordulhat, hogy a Pece-patakba is kerültek, amiben termálvíz is van, tehát ott már könnyedén elszaporodhatnak. Ez sajnos súlyos következményekkel járhat a patak faunájára” – nyilatkozta Șerbănescu.

Az állatkereskedéseknél kihelyezett térfigyelő kamerák segítségével is próbálják kideríteni, ki dobhatta a folyóba a halat.

Leadkép: Vöröshasú piráják látványetetése az Állatkertek éjszakája rendezvényen a Debreceni Állat- és Növénykertben 2017. augusztus 25-én. Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.