Ellenzéki kulisszatitkok: egy ima is kellett az összefogás megszületéséhez

 • M. László Ferenc
 • Keller-Alánt Ákos
 • 2019. december 18.

Belpol

Az egész úgy indult, hogy Karácsony Gergely sem hitt a győzelemben. Aztán legalább tucatszor tűnt úgy, nem fog összejönni az összefogás. Végül mindenki lenyelte a maga békáját. Ízelító a Narancs karácsonyi számából.

Különös mormolásra lettek figyelmesek egy májusi délelőtt az ellenzéki delegációk tagjai, miközben a budapesti jelöltekről szóló tárgyalásra készültek. „Ó, kedves, drága nagymamám, remélem, hogy onnan fentről az égből nem látod, hol vagyok és mire készülök.”

A jobbikos Szávay István fohászkodott így az MSZP Villányi úti pártközpontjában a fővárosi szocialista elnök, Molnár Zsolt irodájában, a Horn Gyula egykori miniszterelnököt ábrázoló, nagy méretű festmény alatt - így kezdődik az októberi választásokat megelőző ellenzéki tárgyalások kulisszatitkait felfedő tényfeltáró cikkünk a Magyar Narancs karácsonyi duplaszámában.

Narancsnak nyilatkozó ellenzéki szereplők szerint a fenti jelenet magába sűríti azt a fura lélektani állapotot, amelybe az összefogásról tárgyaló pártok tárgyalói és vezetői kerültek az önkormányzati választást megelőző időszakban.

Molnár Zsolt a Villányi uton lévő irodában, amely kulcsszerepet kapott a történetben

Molnár Zsolt a Villányi uton lévő Horn-irodában, amely kulcsszerepet kapott a történetben

Fotó: Németh Dániel

Közel tucatnyi politikussal, kampányszakemberrel, tanácsadóval beszélgettünk az elmúlt hetekben, hogy kiderítsük, hogyan tették túl magukat az ellenzéki pártok azokon a feszültségeken, amelyek 2014-ben és 2018-ban is akadályozták a közös indulást. Mi volt az, ami végül most túllendítette a őket a nézeteltéréseken? Hogyan került egy asztalhoz Molnár Zsolt és Szávay István?

Néhány idézet maguktól a szereplőktől a cikkben:

 • „Volt, hogy azt mondtuk, itt a vége, hagyjuk az egészet, aztán mindenki kért egy nap gondolkodási időt, megbeszélte a pártjával a dolgokat, és újra a tárgyalóasztalhoz ültünk.” (Élő Norbert, a DK tárgyalója)
 • Molnár lapuknak azt mondta, annyira hitt a győzelemben, hogy már 2014-ben komolyan fontolgatta: beállítja az MSZP-t az összefogástól húzódozó LMP mögé, ha a zöldek megnevezik a saját főpolgármester-jelöltjüket.
 • „Megkaptuk azt is, hogy az MSZP vállalhatatlan lett, oszlassa fel magát.” (Az MSZP névtelenséget kérő kampányszakembere)
 • „Hiába szavazta meg a budapesti kongresszus, hogy elfogadjuk az összefogás feltételeit, Moldován László akkori budapesti elnök egyszerűen nem hajtotta végre a döntést.” (Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője)
 • "Amikor Karácsony megtudta, hogy a DK Kálmán Olgát indítja, teljesen lefagyott” (Egy forrás a Párbeszédből)
 • „A szocik szerettek volna ledolgozni valamennyit a májusi népszerűségvesztésükből, ezért kérték, hogy minél több helyen szerepeljen a szegfű és a piros szín. Miután ez az egyeztetéseken elhangzott, odajött hozzám az egyik polgármesterjelöltjük, és halkan közölte: ebből ő nem kér, mert nyerni szeretne.” (Az egyik kampányszakember.)

A cikkből kiderül továbbá:

 • mely kerületeket tartották tuti nyerőnek, melyekről mondtak le eleve?
 • miért nem akart nyerni az MSZP a Belvárosban?
 • milyen szerepet játszott a tárgyalásokban a korábban párton belül többször leárulózott Molnár Zsolt?
 • miért volt esetenként nehezebb tárgyalni a Momentummal, mint a Jobbikkal?
 • mivel húzták be az összefogásba az LMP-t?
 • hogyan szerelték le Puzsér Róbertet?
 • miért nem volt túl jó véleménnyel Gyurcsány a saját pártja jelöltjéről, Kálmán Olgáról?
 • hogyan kényszerítette rá a pártokat Karácsony, hogy egyeztessenek a IX. kerletben Baranyi Krisztinával és tartsanak előválasztást? Egyáltalán mi volt a Baranyi-Momentum konfliktus tényleges oka?

A Magyar Narancs karácsonyi 124 oldalas giga-mega száma - Vitray Tamással a címlapon -szerdától kapható az újságárusoknál, illetve itt fizethet elő rá.

Karácsonyi rebellió

Nyomtatott újságot olvasni luxus. Nem annyiban áll csak, hogy végig görgetsz a harsány címeken, s adott esetben rákattintasz egy tízmondatos közlésre. Ajándékozz magadnak és környezetednek némi könnyen elérhető luxust a Magyar Narancs karácsonyi dupla számával!

Mert az tele van minden jóval, de főként egy rakás át- és továbbgondolásra érdemes újságcikkel.

 • Vitray Tamás életműinterjújában a holocausttól jutunk el a népszerűség csúcsaiig, és hetvenes évek budapesti éjszakájának erotikájáig.
 • Kitudhatjuk az ellenzék mélyen őrzött, vagy éppen ellenkezőleg napnál is világosabb titkait.
 • S módunk nyílik megismerkedni a Putyilov gyár trolljaival: így dolgoznak Putyin elvtárs seregei.
 • Nem mellesleg azt is megtudjuk, hogy mi vár Németországra Angela Merkel után.
 • Tekintsük át együtt a magyar ifjúságügy helyzetét, s ha már itt tartunk, az sem piskóta, amit Tamás Gáspár Miklós le mer írni a mai fiatalokról szóló esszéjében: ilyet a múlt század hatvanas éveinek galeri- és farmernadrág-vitája óta biztosan nem olvastunk!

Olyan emberek adtak interjút a karácsonyi Magyar Narancsnak, mint Komoróczy Géza, aki a birodalmak bukásáról értekezik, John Savage meg arról, hogy milyen volt szőkesége. Babarczy Eszter, Stephen Fry, Bujdosó János vagy éppenséggel Vattay Gábor fizikus is elmondja a magét. Lapozzon bele velünk a New York Times lamúrrovatába!

És ha folytatnánk ezt a felsorolást, soha nem érnénk a lap aljára: amit felsoroltunk, az csak a jéghegy csúcsa. Egyáltalán, vegyen pár karácsonyi Magyar Narancsot magának és a szeretteinek, mert a gondolkodás, a kényelem, az odafigyelés manapság a legnagyobb luxus!


Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk