Irán drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen

  • narancs.hu
  • 2024. április 14.

Külpol

Az éjjeli katonai akció után Irán lezártnak tekinti az ügyet, de még nagyobb támadást indít, ha Izrael visszavág – fenyegetőzik az iráni hadsereg.

Irán szombat éjjel drónokkal és rakétákkal is támadást indított Izrael ellen, válaszul a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapásra, melyben Teherán és Damaszkusz is Izraelt tette felelőssé. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) összesítése szerint Irán összesen legalább 320 légi eszközt indított Izrael ellen, szinte az összeset elfogták – derül ki a Telex összefoglalójából.

A legtöbb rakétát az Arrow légvédelmi rendszer semlegesítette, és nagy többségében az izraeli légtéren kívül.

Az izraeli légierő is több tucat rakétát és drónt szedett le, és egyes források szerint amerikai, brit, sőt jordán gépek is részt vettek drónok elfogásában.

Az IDF szerint egy gyerek megsérült a Negev-sivatagban egy elfogás után lehulló repesztől, továbbá néhány olyan becsapódás volt, ami kisebb károkat okozott, köztük egy katonai bázisban délen.

Magyar idő szerint vasárnap hajnal négy előtt bejelentették, hogy már nem kell óvóhelyek közelében tartózkodniuk az izraelieknek. Joe Biden amerikai elnök telefonon fejezte ki támogatását Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de amerikai lapértesülések szerint egyértelművé tette, hogy az USA nem akar részt venni egy Irán elleni támadásban. Az USA válságtanácskozásra hívta össze a G7-ek vezetőit, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülésen tárgyalja a történteket.

Mint a hvg.hu írja, az akciót Teherán is megerősítette, az iráni ENSZ-misszió ugyanakkor az X közösségi oldalon felszólította Washingtont, tartsa távol magát az Irán és Izrael közötti konfliktustól. A poszt azt is megerősítette, hogy a dróntámadást követően Irán lezártnak tekinti az ügyet. Ha azonban Izrael „újabb hibát követ el”, Irán válasza „sokkal szigorúbb lesz” – tették hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk