Két hete nem lehet tudni, hogy hol van Navalnij

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Külpol

Állítólag átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe, de sem ügyvédeinek, sem a bíróságnak nem árulták el, hogy hova.

Két hete nincs hír arról, hogy melyik orosz börtönben őrzik a hatoságok Alekszej Navalnijt. Jogi képviselői sem kaptak róla információt, a bíróság pedig felfüggesztette a folyamatban lévő eljárást, amíg nem tisztázódik, hol van a politikus – írja a BBC orosz szolgálatának értesüléseire hivatkozva a Telex.

Az orosz ellenzéki politikust először 2021-ben ítélték el, miután Németországban felépült a vélhetően az orosz titkosszolgálat által végrehajtott mérgezésből és önként hazatért. Azóta újabb ítéletet is hoztak ellene, augusztusban további 19 év börtönt kapott szélesőséges szervezet létrehozásának vádjával. Jelenleg is vannak ellene folyó ügyek, ám nem tudni, hol őrzik most. Védői szerint a bíróságnak nem passzívan kellene várnia, hogy kiderüljön, merre van Navalnij, hanem köteleznie kellett volna az államot, hogy biztosítsa jelenlétét a bíróságon.

Navalnijt eddig egy Vlagyimir megyei fegyházban őrizték, december 6-án azonban már nem engedték hozzá az ügyvédjét. Jogi képviselői közül hármat egyébként még októberben előzetes letartóztatásba helyeztek. Navalnijj korábban online kapcsolódhatott be az ellene folyó tárgyalásokba, később már erre sem volt módja, az őrizetéül szolgáló fegyház arra hivatkozott, hogy áramszünet van az intézményben.

December 11-én a hatóságok annyit közöltek, hogy a politikust átszállították egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe. Hogy hova, azt sem az ügyvédeknek, sem a bíróságnak nem árulták el.

A hivatalos áthelyezés folyamata hónapokig is eltarthat, addig ideiglenes helyen is őrizhetik az elítéltet. Navalnij képviselői 200 börtönnél érdeklődtek, azonban egyik sem küldött választ arra vonatkozóan, hogy az elítélt náluk van-e. A Guardiannak nyilatozó jogvédők szerint fennáll a veszélye, hogy Navalnijt akár meg is ölhették, hiszen a Kremlnek már a látszatra sem kell ügyelnie mióta Vlagyimir Putyin bejelentette, elindult a 2024 márciusi elnökválasztáson, amelyet nyilvánvalóan meg is nyer, megkezdve ezzel 24 éve tartó hatalmának ötödik elnöki ciklusát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk