Kevesebb szavazattal is nyert Obama

  • narancs.hu
  • 2012. november 7.

Külpol

Washingtoni idő szerint éjfél előtt valamivel végérvényesen eldőlt, hogy a következő négy évben is Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje marad az Egyesült Államok elnöke.

Barack Obama nagy csatában utasította maga mögé fő kihívóját, a republikánus Mitt Romneyt, és ezzel újabb négy év bizalmat kapott az amerikai választópolgároktól. Keleti parti idő szerint éjfél körül a CNN legfrissebb kalkulációja szerint 274 elektori hely már biztosan Obamáé – ezzel megvan neki a bűvös 270, ami már többséget jelent –, Romney pedig 201-et szerzett meg. Alig egy órával később Obama elektori számlálója már meghaladta a 300-at, Mitt Romney pedig pártja bostoni nagygyűlésén elismerte vereségét, és bejelentette, hogy telefonon gratulált Barack Obamának.

A versengés szorosságát mutatja, hogy a Huffington Post szerint cikkünk születése pillanatában a vesztes jelölt országosan nagyjából 45 millió, azaz 200 ezerrel több szavazatot tudhat maga mögött, mint az újraválasztott elnök – mégis vesztett. (Ez az arány azonban később átfordult Obama javára – a szerk.) Ez az amerikai választási rendszer sajátossága miatt alakulhatott így, amiről tegnapi cikkünkben már értekeztünk.

 

A győztes


A győztes

Fotó: MTI

Előzetesen Ohio és Florida állam döntő fontosságúnak és a verseny ennek megfelelően ebben a két államban hihetetlenül kiélezettnek bizonyult. Romney sorsát végeredményben az pecsételte meg, hogy elbukta a 29 elektori Floridát, ahol pedig még az utolsó mérések során is esélyesebbnek tűnt. Itt mind Obama, mind Romney közel 4 millió szavazatot gyűjtött be, ám az a 40 ezer, tehát alig több mint félszázaléknyi szavazat, amennyivel Obama többet kapott, mint Romney, már túl sok ahhoz, hogy a jobboldali kandidáns megkérdőjelezhesse a végeredményt. A 18 elektori helyről döntő Ohióban a két jelöltet – Obama javára – alig egy-két ezer szavazat választotta el egymástól (végül itt Obama százezer szavazattal nyert – a szerk.), ám – mint utólag kiderült – ennek végül alig maradt jelentősége, Obama ugyanis az eredetileg 11 billegő állam közül Nevadában, Iowában, Michiganben, Wisconsinban, Coloradóban, Pennsylvaniában, Virginiában és New Hampshire-ben is győzni tudott. A „Grand Old Party”-nak (GOP) különösen fájó a 20 elektori helyről döntő Pennsylvania – viszonylag sima – elbukása, ahol Mitt Romney az utolsó pillanatokban is aktív kampányt folytatott. A republikánus jelölt egyedül Észak-Karolinában tudott nyerni a billegő államok közül, ebből pedig egyenesen következik, hogy még egy ohiói győzelemmel sem tudta volna utolérni Obamát.

A várakozásoknak megfelelően a republikánusok megőrizték előnyüket a képviselőházban, a demokraták számára viszont nagyon jó hír, hogy a szenátusban továbbra is ők lesznek többségben. Ezzel Obama nem kényszerül teljesen bénult helyzetbe második ciklusa alatt, és lesz politikai mozgástere ahhoz, hogy érdemi döntéseket hozzon. A kongresszussal ugyanakkor azonnal alkura van ítélve, tekintettel arra, hogy januárban a két nagy pártnak meg kell állapodnia a költségvetésről.

Barack Obama újraválasztott elnökként magyar idő szerint kora reggel már megtartotta első beszédét a Demokrata Párt chicagói választási gyűlésén, ahol – a távirati iroda tudósítása szerint – egyebek mellett azt hangsúlyozta: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Úgy fogalmazott, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

Figyelmébe ajánljuk