Kifütyülték Orbánt Tbilisziben

  • narancs.hu
  • 2024. október 28.

Külpol

Százezres tömeg gyűlt össze a választásokat követően, a rendőrök könnygázt is bevetettek. 

Százezeres tömeg gyűlt össze Grúzia fővárosában hétfő este, a vasárnapi választás manipulálása ellen tiltakozva. Orbán Viktor is Tbiliszibe utazott, a tüntetők kifütyülték – írja a Magyar Hang

Orbán Viktor a Facebook-oldalára a délután rakott ki egy fotót, ahogy a grúz fővárosba érkezett. Mint írta, „a hétvégi választás után első kormányfőként látogatok Georgiába, egy konzervatív, keresztény és Európa-párti országba”. Később a lap tudósítója arról számolt be, hogy a fő tüntetéstől ötven méterre tárgyalt valakivel a magyar miniszterelnök a Marriott Hotelben.

A tüntetés békés volt, ennek ellenére már könnygázt is bevetettek a rendőrök és több embert elvittek. Hozzátette, Orbánt felismerték és kifütyülték a dühös tüntetők, ahogy távozott a Mariottból. A szálloda egy saroknyira a van a parlamenttől, ami előtt a tüntetés folyt, az emberek jelentős része a hotel előtti Rustaveli sugárúton érkezett a helyszínre.

Orbán Viktor már a szavazatok 70 százalékának összeszámolása után gratulált a Grúz Álom pártnak, hétfőn pedig el is látogatott az országba, holott az Európai Unió (EU) még hivatalosan nem ismerte el a grúziai választások eredményét

Grúzia feltételekkel kapta meg egy éve az uniós tagjelölti státuszt, a csatlakozási folyamatot azonban idén nyáron az EU felfüggesztette, mivel a grúz kormány a saját polgárainak jogait korlátozó jogszabályokat fogadott el. Grúzia államfője, Szalome Zorubasvili bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára, miután az ellenzék szerint a kormánypárt csalással nyerte meg a szombati választásokat. Eközben Grúzia miniszterelnöke, Irakli Kobakhidze üdvözölte az „elsöprő választási eredményt”, és visszautasította a szavazathamisításra és erőszakra vonatkozó vádakat.

Még a választásokat megelőzően írtunk annak jelentőségéről. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk