Kísérleti jelleggel bevezethetik az alapjövedelmet Angliában

  • narancs.hu
  • 2023. június 6.

Külpol

Harminc olyan személyt választanának ki, aki havi 1600 fontot (686 ezer forintot) kaphat két éven keresztül.

Az Autonomy nevű agytröszt kutatói azt vizsgálnák, hogyan változik meg az emberek élete, ha korrekt rendszeres havi jövedelmet kapnak anélkül, hogy dolgozniuk kellene érte. A tervek szerint a kísérlet részvevőit két helyszínről, az északkelet-angliai Jarrow központjából és az észak-londoni East Finchley-ből választanák ki. A kutatók jelenleg még pénzügyi támogatást keresnek a program megvalósításához – számolt be a 24.hu a BBC híre alapján. 

„Minden bizonyíték azt mutatja, hogy az alapjövedelem közvetlenül enyhítené a szegénységet és emberek millióinak jólétét: a potenciális előnyök túl nagyok ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket”– vélekedett Will Stronge, az Autonomy kutatási igazgatója. Az igazgató szerint: "Társadalmunknak szüksége lesz az alapjövedelem valamilyen formájára az elkövetkező években, tekintettel az éghajlat és a technológiai környezet megváltozására, és az ipari átmenet előttünk álló zűrzavarára.”

Bár a résztvevőket véletlenszerűen sorsolják majd ki, a tervek szerint úgy alakítják ki a csoportot, hogy összetétele reprezentatív legyen. Továbbá arra is ügyelnek majd, hogy a kiválasztottak 20 százaléka a mozgáskorlátozottak közül kerüljön ki.

Az alapjövedelem koncepcióját támogatók úgy vélik, hogy az ilyen programok egyszerűsíthetik a jóléti rendszert és kezelhetik a szegénységet. Kritikusai szerint azonban rendkívül költséges lenne, és a közszolgáltatásoktól vonna el forrásokat. Ráadásul nem is feltétlenül segítene a szegénység enyhítésében.

Már több országban is kísérleteznek az alapjövedelemmel. A walesi munkáspárti kormány például tavaly jelentette be azt a 20 millió fontból – közel 8,6 milliárd forintnak megfelelő összegből – finanszírozott kísérletet jelentett be, melynek keretében általános alapjövedelmet kínálnak az állami gondozásból kikerülő fiataloknak. 

Az alapjövedelemről Magyarországon is volt vita, nálunk a Párbeszéd szorgalmazta a bevezetését.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk