Koronavírus: Nagyon sok minden múlhat a következő heteken

  • narancs.hu
  • 2020. április 16.

Külpol

Miközben Európában egymillió körül van az ismert fertőzések száma, látni már a javulás jeleit is az érintett országokban – mondja a WHO regionális igazgatója.

A következő néhány hét meghatározó lesz Európa számára az új koronavírus-járvány elleni küzdelemben – számolt be az MTI Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatójának sajtótájékoztatójáról. Miközben Európában lassan megközelíti az egymilliót a hivatalosan kimutatott koronavírus-fertőzöttek száma, már pozitív jelek mutatkoznak a legsúlyosabban érintett országokban, köztük Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Svájcban.

Hans Kluge ennek ellenére nyugalomra intett: nem szabad gyors győzelemre számítani, és „továbbra is egy vihar közepén vagyunk”, hiszen vannak még olyan régiók, amelyek a koronavírus-válság tetőzése előtt állnak.

Kluge hangsúlyozta, hogy az egyes országok kormányainak, egészségügyi hatóságainak, illetve a WHO európai részlegének választ kell találniuk arra, hogy milyen mértékben és milyen feltételek mellett lehet biztonságosan és fokozatosan lazítani a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken.

Az biztos, hogy nem lesz mód arra, hogy gyorsan visszatérjünk a normál kerékvágásba.

Az új koronavírus okozta szövődmények Európában már több mint 90 ezer ember halálát okozták, ami azt jelenti, hogy világszerte a halálesetek több mint 65 százaléka a kontinensen történt – derült ki az AFP francia hírügynökség friss összesítéséből. (Világszerte 137 499 halálesetet tartanak nyilván.)

Figyelmébe ajánljuk