Kulturális hírek

  • 2002. december 19.

Külpol

Londonban, kerékpározás közben halálra gázolta egy autó Mary Hansent: a Stereolab 36 éves ausztrál énekes-billentyűse épp tíz éve csatlakozott "űrkorszaki agglegénylakás-zenéjével" a 90-es évek egyik legsajátosabb hangzásvilágát megteremtő együtteshez. A felerészt franciául éneklő brit popzenekar legutóbbi albuma, an ALTERNATÍV MÛHELYEK Kassák Lajos Munka-körének fotócsoportja, Bortnyik Sándor Műhelye, Kaesz Gyula belsőépítészeti reformtanítása és más alkalmazott művészeti műhelyiskolák tevékenysége ismerhető meg a Kassák Múzeumban, a 20.
század első felét feldolgozó művészetpedagógia-történeti sorozat harmadik kiállításán január 5-ig.

n CIGÁNY MESÉK, ZENÉK Két kazettát/CD-t jelentetett meg karácsonyra a Rádió ©: egyiken cigány mesék hallhatók Balogh Jánosné Ibike - hagyományos, a nem romák által nem ismert stílusú - előadásában, másik egy roma zenei válogatás többek között Snétberger Ferenc, a Kalyi Jag, Varga Guszti, a 100 tagú Cigányzenekar felvételeiből, ráadásként Lajkó Félix egy számával.

n ÚJABB GULÁCSY-REKORD Napokkal azután, hogy a Kieselbach Galéria téli árverésén 80 millió forintos rekordáron kelt el Gulácsy Lajos Na´Conxypánban hull a hó című festménye, a Mű-Terem Galéria aukcióján megdőlt a csúcs: 95 milliós áron ütötték le a Régi instrumentumon játszó hölgy című, 1908-ban keletkezett, magántulajdonból előkerült képet, melyet szintén a 120 éve születt, 70 éve meghalt Gulácsy főművei között tartanak számon. A 28 millióról indult licitben telefonon vett részt az inkognitóját őrző vevő.

n SORSTALANSÁG, HOLOKAUSZT Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke helyezte el a Holokauszt Múzeum alapkövét a IX. kerületi Páva utcai zsinagóga területén. A romos épületet a Budapesti Zsidó Hitközség bocsátotta az állam rendelkezésére, a rekonstrukció költsége 1,7 milliárd forint, a műszaki átadás 2003 augusztusára, az intézmény megnyitása 2004 áprilisára várható. A gyűjteményt az izraeli Jad Vashem Intézet és a washingtoni Holocaust Museum bevonásával állítják össze.

Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet kapott életművéért a 80 éves Randolph L. Braham, a magyarországi holokauszt történetét feldolgozó több alapmű szerzője.

Egy szőke fiút keresnek a színészválogatók a Sorstalanság főszerepére: a film.hu értesülése szerint a 2 milliárd forintos produkcióba német, olasz, holland és angol partnerek szállhatnak be, s a kulturális tárcától - egy külön keretből - várható pénz mellett a gyártó Magic Media egy átlagos magyar film támogatásának megfelelő összegre is pályázik majd a Magyar Mozgókép Közalapítványnál. A múlt heti Kertész Imre-interjúnknak a Sorstalanság megfilmesítéséről szóló s a lapból kimaradt része szintén a film.hu-n olvasható.

n NAJMÁNYI ÉS JOYCE A szombathelyi önkormányzat felkérésére A száműzött Joyce címmel Najmányi László színdarabot írt, melyet saját rendezésében a Les Fleurs du Mal társulat mutat be a 2003-as Bloomsday fesztiválon. Joyce Ulyssesének hőse, Leopold Bloom a regény szerint Szombathelyről származik, ahol polgári kezdeményezésre már tíz éve minden június 16-án megtartják a Bloomsday fesztivált. Joyce élete nagy részét önkéntes száműzetésben töltötte. Najmányi darabja a kirekesztettségről, száműzetésről, az idegenség élményéről szól, amit az 1970-es évek végén emigrációra kényszerült szerző is megismert. A főbb szerepeket Kósa Béla, Ladik Katalin, Szakács Emese, Szanitter Dávid és Sáfár Kovács Zsolt játssza.

n MÚZEUMALAPÍTÁS Nagy Egyiptom Múzeum néven új múzeumot építenek a gizai piramisok közelében, hogy a Kairó belvárosában lévő, épp százéves Egyiptom Múzeum 150 ezer darabos gyűjteményének zöme ne raktárban porosodjék (s nem mellesleg, hogy a turisták még több időt töltsenek az országban). A tervet nemzetközi versenytárgyaláson választják ki, az eredményhirdetés 2003 nyarán, a nyitás 2007 végén várható. A napi tízezer látogatót fogadó Egyiptom Múzeum az épület restaurálásával és eddig be nem mutatott kincsek kiállításával ünnepli az évfordulót. Az 50 ezer tárgyat tartalmazó állandó kiállítást a legfontosabb 5-7 ezer ókori mestermű bemutatására redukálják, s a múzeum elnevezését is ilyen értelemben módosítják majd.

Texasban megnyílt az USA egyik legnagyobb modern múzeuma: a Modern Art Museum of Fort Worth épületét a japán Tadao Ando tervezte, előtte Richard Serra 67 láb magas szobra, belül pedig 15 ezer négyzetméternyi kiállítási tér áll az 1940 utáni periódusra, külön hangsúllyal az absztrakt expresszionizmusra koncentráló gyűjtemény rendelkezésére - benne Pollock, Franz Kline, Gorky, Rothko, de Kooning, Motherwell, Susan Rothenberg, Ellsworth Kelly, Ben Shahn, Chuck Close, Warhol, Lichtenstein, Cy Twombly, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Gilbert & George, Andres Serrano, Cindy Sherman, Henry Moore, Francis Bacon, Sophie Calle, Bill Viola és mások alkotásai. Az intézmény eredetileg 110 éves, Fort Worth Public Library and Art Gallery néven alapították.

n MAGYAR MÛVÉSZET 1800-T"L NAPJAINKIG Beke László, Gábor Eszter, Prakfalvi Endre, Sisa József és Szabó Júlia egyetemi tankönyvként is használható munkája az elmúlt kétszáz év hazai építészetét és képzőművészetét tárgyalja. A Corvina kiadásában megjelent kötet előzménye, Galavics Géza, Marosi Ernő, Mikó Árpád és Wehli Tünde kézikönyve a kezdetektől 1800-ig mutatta be a magyarországi művészet fejlődését (Narancs, 2001. november 29.).

n GYÁSZ 59 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Schütz Ila, a József Attila Színház tagja. A Jászai Mari-díjas művész színházi, film- és televíziós alakításai közül tán a legemlékezetesebb Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című darabjának főszerepe, melyet több mint 300-szor játszott Sztankay Istvánnal a Madáchban.Sound Dust 2001-ben jelent meg.

n DÍJ Az Iparművészeti Egyetem textiles hallgatói által tervezett kollekció (fürdőruhák, kabátok, alkalmi ruhák) nyerte el a legjobb divatbemutató díját a franciaországi Saint-Étienne-ben megrendezett Nemzetközi Design Biennálén.

Elfriede Jelinek osztrák írónő vehette át Düsseldorf 25 ezer euróval dotált idei Heinrich Heine-díját. A városi színházban ez alkalomból tartották a Die Liebhaberinnen című regényéből készült darab ősbemutatóját.

Az orosz hadsereg mindennapjainak elmebajába elvezető Karaganda nyolc napja, avagy az utolsó napok elbeszélése című művéért Oleg Pavlov kapta a 12,5 ezer dollárral járó idei orosz Booker-díjat.

Első ízben adták át a tavaly elhunyt tévé- és filmproducerről elnevezett Árvai Jolán-díjat. A nyertesek: Lénárt István gyártásvezető, Krizsa Pál vetítőgépész, Port Ferenc, a Budapest Film igazgatója, Schulze Éva producer és tanár, Vincze László, a Magyar Mozgókép Közalapítvány gazdasági igazgatója.

Zsigmond Vilmos, Káel Csaba Bánk bánjának az operatőre vehette át a legjobb operaadaptáció Arany Béka-díját a lÚodzi Camerimage fesztiválon.

Figyelmébe ajánljuk