Légicsapás érte Lvivet, a polgármester szerint így "üdvözölte" Bident az agresszor

  • narancs.hu
  • 2022. március 27.

Külpol

Zelenszkij ismét katonai felszereléseket kért a nyugati országoktól.

Több robbanás is történt a nyugat-ukrajnai Lviv városában, közölték a regionális tisztviselők. Makszim Kozytskij, a Lvivi terület kormányzója elmondta, hogy öt ember megsérült, és tűz ütött ki egy üzemanyagraktárban és egy gyárban.

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij úgy véli, hogy

a mai csapásokkal az agresszor üdvözletét küldi Biden elnöknek, aki Lengyelországban tartózkodik.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az amerikai elnök szombaton a varsói Király Vár előterében mondott beszédében kikelt Vlagyimir Putyin ellen, háborús bűnösnek és mészárosnak nevezte az orosz elnököt.

Később a Fehér Ház egyik tisztségviselője azzal pontosította Biden nyilatkozatát, hogy az nem jelent elmozdulást Washington politikájában. Mint mondta, az "elnök azt akarta kifejezni, hogy nem szabad, hogy Putyin hatalmat gyakoroljon szomszédai és a régió felett". Az orosz vezetés úgy reagált Biden beszédére, hogy "nem Joe Biden dönt Oroszország vezetéséről".

Joe Biden Lengyelországban ukrán menekültekkel is találkozott. Mindeközben a Kreml erői fokozták a támadásokat Ukrajna-szerte, köztük a nyugati Lviv városában. A helyi tisztségviselők közölték, hogy éppen mielőtt Biden szombaton a varsói királyi kastély előtt beszélt volna, négy rakéta csapódott be Lviv külvárosában, mindössze 60 kilóméterre a lengyel határtól.

Egy másik rakétacsapás jelentősen megrongálta Lviv infrastruktúráját, de egyik támadásnak sem volt halálos áldozata.

Közben az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ismét katonai felszereléseket kért a nyugati országoktól. Videóüzenetében azt kérdezte, vajon Moszkva megfélemlítette-e őket. Majd hozzátette: "Már 31 napja várunk."

(BBC, Reuters)

Címlapkép: Sűrű, fekete füst száll a magasba egy orosz légicsapást követően a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 26-án. Fotó: MTI/PAP/Wojtek Jargilo

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk