Lemondott a holland miniszterelnök, Mark Rutte

  • narancs.hu
  • 2023. július 9.

Külpol

A négypárti koalíció nem tudott dűlőre jutni a menedékkérők ügyében.

Beadta a lemondását Mark Rutte holland miniszterelnök, aki négy ciklusban is megválasztottak. Vilmos Sándor király a vakációját megszakítva vette át a lemondást.

Ez volt Rutte negyedik kormánya, egy törékeny, négypárti koalíció, amit a 10 hónapba telt megalakítani, és kevesebb mint 18 hónapig élt.

A koalíció nézeteltérései főként a migráció kezeléséből adódtak, de a lakhatási válság, a magas benzinárak és az infláció sem könnyítette meg a dolgukat, miközben az országban egyre erősödnek azok a hangok, akik a külföldi diákokat és a menedékkérőket hibáztatják a válságjelenségekért.

A menedékkérők száma a tavalyi adathoz hasonlóan idén is nagyjából 45 ezerre tehető, Rutte és a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) a szabályok szigorításáért küzdött. Például nem tették volna lehetővé, hogy a menekültek családja is letelepedhessen az országban.

„Nem titok, hogy a koalíciós pártok nagyon különbözően gondolkodnak a menedékjogi politikáról, és ma sajnos meg kell állapítanunk, hogy ezek a különbségek áthidalhatatlanok" - mondta Rutte egy péntek esti sajtótájékoztatón. „Egy kormány bukása sosem jó dolog. De egy koalíciós országban, mint Hollandia, néha lehetetlen egyetértésre jutni.”

Rutte kivételesen autóval érkezett beadni a lemondását, pedig általában biciklivel közlekedik.

A miniszterelnök lemondása persze nem fogja megkönnyíteni Hollandia terheit. Az égető problémák között van a menedékkérők elszállásolása, a nitrogénszennyezés, a gröningeni földrengés károsultjairól való gondoskodás és a családipótlék-ügyi botrány, miszerint ezreket vádoltak tévesen csalással. „Hollandia megoldásokra vár, és nem halogatásra” – mondta Rutte.

A választásokat várhatóan novemberben tartják meg, és a többpárti rendszerben időbe telik a kormányalakítás is. Addig is Rutte átmeneti kormánya fog döntéseket hozni, korlátozott jogkörrel.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk