Lemondott az olasz miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 20.

Külpol

A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem tud tovább együtt dolgozni a kisebbik kormánypárttal, Matteo Salvini Ligájával.

Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke – jelentette be a politikus kedden az olasz parlamentben. Döntése szinte borítékolható volt. A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem tud tovább együtt dolgozni a kisebbik kormánypárttal, Matteo Salvini Ligájával.

Salvini jónéhány napja már bejelentette, hogy megszűnt a többség a koalíciójuk mögött és nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Conte felszólalásával a szenátusban a Liga augusztus 9-i indítványára válaszolt, amellyel az eddigi kormánypárt bizalmatlansági szavazást kezdeményezett.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt. Salvini azt mondta, fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel "minden felhatalmazással".

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani "az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat".

Az olasz politikai gyakorlat szerint a kormányfő a parlamentből az államfőhöz járul – a római felsőháztól nem messzi Quirinale elnöki palotába –, és benyújtja lemondását.

Ezt követően Sergio Mattarella államfő szerdától a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál: egymás után fogadja őket a legkisebb politikai formációtól a legnagyobbig. Az egyeztetés során az elnök felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. Utóbbi esetében az államfő a választásokig ideiglenes kormányt bízhat meg.

Figyelmébe ajánljuk