Lengyel szavazókat célzó bevándorlásellenes videókat hirdetett a magyar kormány a választások előtt

  • narancs.hu
  • 2023. november 13.

Külpol

A hirdetések beazonosíthatók maradtak, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda állta a számlát.

Közvetlenül a lengyelországi választások előtt, szeptember 28. és október 11., majd október 10. és 24. között a magyar kormány bevándorlásellenes videókat kezdett promotálni Lengyelországban – írja a Tygodnik Powszechny cikke alapján a hvg.hu. A lengyel lap szerint a saját szuverenitását annyira féltő Orbán-kormány az utóbbi években ezerszámra tolta a hirdetéseket, szeptember végén és október elején azonban lengyel célközönségre targetálta azokat. 

A kormány hirdetései beazonosíthatók maradtak, a cikk szerint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda állta a számlát.

Ennek ellenére a videók nem voltak politikai hirdetésként megjelölve, pedig a Google ezt ugyanúgy elvárja a Youtube-on futó hirdetésekkel kapcsolatban, mint a Meta a facebookos és instagramos reklámok esetében. A lap emlékeztetett, ha a PiS valóban elfogadta a Fidesz online kampányát, azzal kijátszhatták a lengyel választási törvényt. Igaz, a lengyel sajtó szerint a magyar kormány által finanszírozott videókról nem jelenthető ki egyértelműen, hogy azok választási videók lennének, mivel nem tartalmaznak szavazásra buzdító üzenetet. A Tygodnik Powszechny szerint szürkezónáról van szó, hiszen a hirdetések egy politikailag is érzékeny szociális témát érintenek egy választási kampány hajrájában, gyakorlatilag egy az egyben felmondva a Fidesz-szövetséges PiS kampányszövegeit. Ráadásul, mivel a videók nem minősülnek szigorúan véve politikai hirdetésnek, a magyar kormánynak nem is kellett megadnia, hogy mennyit költött rájuk. Így szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyi pénz ment el a kampányra.

A hvg.hu felidézte, nem ez lenne az egyetlen arra utaló jel, hogy a Fidesz minden létező eszközzel megpróbálta hatalomban tartani a lengyel PiS-t. A lengyel sajtó a választási kampányhajrában szúrta ki a Fidesz hirdetéseit, október végén pedig az is kiderült, hogy a magyar kormánypárthoz köthető emberek érkeztek a PiS-hez, akikre mint tapasztaltabbakra, vakon hallgattak a lengyelek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk