Szijjártó: Hét magyar állampolgár továbbra sem tudja elhagyni a Gázai övezetet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 13.

Külpol

Néhány nappal ezellőt találat érte a tartózkodási helyüket, többük kórházi ellátásra szorult.

A kormány továbbra is a speciális magyar szempontok érvényesítését fogja követelni a nemzetközi fórumokon az izraeli helyzettel kapcsolatban, ugyanis elsődleges fontosságú a magyar állampolgárságú túszok kiszabadítása és a Gázai övezetben tartózkodók kimenekítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tagországok álláspontja pár alapvető pontot leszámítva meglehetősen eltérő az izraeli helyzettel kapcsolatosan, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, és főleg nem szabad relativizálni azt, hogy hogyan és miért kezdődött a fegyveres konfliktus. Szijjártó közölte, 

továbbra is van hét olyan, magyar állampolgárságú személy a Gázai övezetben, aki biztonsági okokból nem tudja elhagyni a területet.

Elmondása szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot a Gázában rekedt magyarokkal, néhány nappal ezellőt azonban a tartózkodási helyüket találat érte, aminek következtében többen könnyebb sérülést szenvedtek, többüknek kórházi ellátásra volt szükségük. „Mára mindannyian elhagyhatták a kórházat, és szervezik jelenleg azt, hogy valahogyan eljuthassanak a rafahi határátkelési pontra” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az izraeli és az egyiptomi külügyminiszterrel is megállapodott abban, hogy ha ez sikerül, akkor a hét érintett és két palesztin állampolgárságú családtagjuk elhagyhatja az enklávét.

Külügyek Tanácsa - élőben Brüsszelből

Külügyek Tanácsa - élőben Brüsszelből

Posted by Szijjártó Péter on Monday, November 13, 2023

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a Hamász öt magyar állampolgárt is túszul ejtett. Ezzel kapcsolatban a miniszter köszönetét fejezte ki Katarnak, amiért közvetítőként lép fel az elhurcolt emberek minél előbbi kiszabadítása érdekében. „Nyilvánvaló, hogy így mi csak olyan határozatokat, megoldási javaslatokat tudunk támogatni bármely nemzetközi szervezetben, amely felszólítja a Hamászt a túszok feltétel nélküli, azonnali elengedésére. Nem tudunk támogatni olyan határozatot, megoldási javaslatot, amelyben ez nincs benne” – közölte a tárcavezető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk