Lengyel választások: az ellenzék esélyes a kormányalakításra, 60 százalékos a feldolgozottság

  • narancs.hu
  • 2023. október 16.

Külpol

A Kaczyński-féle párt vezet ugyan, de Donald Tusk Polgári Koalíciója és két másik ellenzéki formáció kerülhet többségbe a parlamentben.

A vasárnap este kiadott exit polokhoz képest az első hivatalos részleges adatok szerint növelte támogatottságát a Jog és Igazságosság (PiS), a jelenlegi vezető lengyel kormánypárt és szövetségesei alkotta konzervatív koalíció, a lengyel választási bizottság hétfő délutáni adatai szerint azonban a szavaztok 60,15 százalékos feldolgozottság mellett egyre nőnek az ellenzék esélyei.

A kora délutáni adatok szerint a parlamentbe jutó pártok közül a Jog és Igazságosság (PiS) a szavazatok 37,67 százalékát szerezte meg, míg a vezető ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) 28,43 százalékon, a két párt szövetségéből álló Harmadik Út 14,40 százalékon, a baloldali pártok alkotta Új Baloldal (Nowa Lewica) 8,34 százalékon, a szélsőjobbos Konföderáció (Konfederacja) pedig 7,29 százalékon áll.

A Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) előnye tehát csökkent, a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) szavazataránya pedig nőtt az első hivatalos adatokhoz képest. Az országos választási bizottság elnöke szerint még „nem egészen reprezentatív” eredményekről van szó, mert előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez – írja Telex lengyel választásokkal foglalkozó hírösszefoglalója.

A late poll, vagyis a választási részeredményekkel pontosított exit poll eredményei szerint a PiS 198, a KO 161, a Harmadik Út 57, az Új Baloldal 30, a Konföderáció pedig 14 mandátumot kaphat a 460 fős alsóházban (szejm). 

Az adatok alapján Donald Tusk Polgári Koalíciójának van nagyobb esélye a kormányalakításra, ami a Jarosław Kaczyński vezette PiS nyolcéves kormányzásának végét jelentheti. A lap emlékeztetett, A lengyel választásokon az első hely nem feltétlen jelent győzelmet, ugyanis az ellenzéki Polgári Koalíció és a szövetségesei – a Harmadik Út és Új Baloldal – a felmérés alapján többséget szerezhetnek a szejmben.

(Címlapképünkön: Donald Tusk, a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk