Magyarország 700 milliót kap az EU-tól, de ezt a pénzt is zárolják

  • narancs.hu
  • 2023. február 21.

Külpol

A RePowerEU nevezetű Uniós támogatási alapból Magyarország kapná a nyolcadik legnagyobb hányadot, a teljes pénzösszeg 3,51 százalékát.

A tagállamok tanácsa február 21-én megszavazott egy olyan jogszabályt, ami további 20 milliárd euróval egészíti ki a helyreállítási alapokat - írja a hvg.hu. A támogatás célja "az EU stratégiai autonómiájának megerősítése energiaellátásának diverzifikálásával és az orosz fosszilis tüzelőanyag-importtól való függésének megszüntetésével".

Az ún. RePowerEU-forrásból Magyarország 700 millió euróra, átszámítva több mint 267 milliárd forintra jogosult, a teljes alap 3,51 százalékára. Ezzel a tagállamok közül mi kapnánk a nyolcadik legnagyobb támogatást. Viszont ahogyan a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurója, úgy ezeket a pénzeket is befagyasztják addig, míg Magyarország eleget nem tesz a korrupcióellenes keret megerősítésével és az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállításával kapcsolatos elvárásoknak. Vagyis a zárolt összegek mértéke nagyjából 6,5 milliárd euróra nőtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk