Már egy egyetemi professzort is lekapcsoltak, amiért kritikus esszét írt a kínai államról

  • narancs.hu
  • 2020. február 16.

Külpol

Az elnyomás és a cenzúra nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nem sikerült hatékonyan fellépni a koronavírus terjedése ellen – állította Hszü Csan-gzsunk, mielőtt lekapcsolták.

Hszü Csan-gzsunk (Xu Zhangrun) jogászprofesszor házi őrizetbe vették és elvágták az internet-hozzáféréstől, mert kiritkával illette a vezetést – írja a Guardian nyomán az Index.

A Pekingi Egyetem professzora, február elején a vírusról előszőr beszámoló doktor halála után publikált egy esszét arról, hogy az állami elnyomás és a cenzúra nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült hatékonyan fellépni a koronavírus terjedése ellen. Hszü ezután maga figyelmeztetett, hogy a retorzió nem marad el, hiszen korábban is volt már része hasonlóban: egy évvel ezelőtt is kritizálta a rendszert, ami után felfüggesztették állásából és korlátoztak tanári szabadságát.

A mostani esszéje után lekapcsolták az internetről, felfüggesztették a WeChat-fiókját, eltüntették a nevét a Weibo mikroblog-szolgáltatóról, és a nevére keresve csak a korábbi, a kínai állam számára kellemetlen cikkeit lehet megtalálni. A hivatalos magyarázat nem a cenzúra és a házi őrizet, hanem hogy karanténba kellett zárni Hszüt miután hazatért a holdújévi szabadságáról. Ismerősei szerint azonban nem erről van szó: a háza előtt folyamatosan megfigyelők állnak, és a barátok alig tudnak vele kapcsolatba lépni.

Eltűnt a kínai újságíró, aki valósághűen tudósított a koronavírusról

Pár hete érkezett Vuhanba. Eltűnt egy kínai újságíró Vuhanban, aki a városon belülről kritikusan tudósított a koronavírusról - írja az Index a CNN nyomán. „Úgabb igazmondót hallgattak el". Csen Qiushi csütörtök este tűnt el, pont aznap, amikor kiderült, hogy tényleg meghalt az az orvos, aki először figyelmeztetett a vírusra.

Figyelmébe ajánljuk