Mariupol polgármestere a NATO közbelépését kéri

  • narancs.hu
  • 2022. március 4.

Külpol

Szergej Orlov szerint Putyin sivatagot csinál Ukrajnából. Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára reagált.

A NATO-nak katonákat kell küldenie Ukrajnába, mert Oroszország magától nem hagyja abba ezt a háborút, amíg sivataggá nem változtatja Ukrajnát – nyilatkozta a BBC-nek Szergej Orlov, Mariupol polgármestere.

A dél-ukrajnai kikötőváros ostrom alatt áll, az oroszok lövik a lakónegyedeket is, megszűnt az áram- és vízellátás.

Orlov szerint nem lehet megakadályozni Putyint abban, hogy civil embereket öljön meg, amíg a NATO „fel nem ébred, és meg nem érti, hogy ez nem regionális konfliktus – ez háború a demokrácia, a szabadság és az egyik legnagyobb európai nemzet ellen”.

A polgármester bízik abban, hogy a katonai szövetség közvetlen katonai támogatást nyújt Ukrajnának, vagy legalább lezárja a légteret, hogy megvédje az ukránokat a levegőből érkező támadástól. 

A NATO példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen, azonban a szövetség védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek pénteki rendkívüli tanácskozását megelőző sajtónyilatkozatában.

A főtitkár nyilatkozata, amelyet az MTI tett közzé pénteken, a jelek szerint szól a mariupoli polgármesternek is.

„Szövetségeseink védelme iránt elkötelezettek vagyunk, erről nem is szabad, hogy félreértés essék” – mondta Stoltenberg. Hozzátette: a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború mennyire vakmerő és felelőtlen, és mennyire fontos, hogy mihamarabb vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk