Megnéztük a Néppárt belső szabályzatát – Így repülhet a Fidesz

Külpol

Hogyan zárassuk ki magunkat az Európai Néppártból? Megvannak rá a szabályok.

Mióta az Orbán-kormány az adófizetők pénzéből hazugságokkal és csúsztatásokkal teli kampányt indított Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke ellen, felerősödtek azok a hangok, amelyek a Fidesz kizárását sürgetik az Európai Néppártból (EPP).

Két svéd jobbközép párt, a mérsékeltek és a kereszténydemokraták bejelentették, hogy ezen a héten hivatalosan is kezdeményezik a Fidesz néppárti tagságának megszüntetését. De pontosan hogyan lehet valakit kizárni a Néppártból? A válaszért érdemes felütni az EPP Statútumát.

Ha a Soros-Juncker kampány után sem rúgja ki Orbánt a Néppárt, akkor mégis mikor fogja?

Az újabb Brüsszel-ellenes támadással Orbán az európai szélsőjobboldalon jelölte ki a Fidesz helyét. A kérdés csak az, ezt pártcsaládja mikor ismeri fel. Sok kétségünk eddig sem lehetett afelől, hogy Orbán Viktor és a Fidesz valódi politikai otthona nem a jobbközép Európai Néppártban (EPP) van, hanem a szélsőjobboldalon.

A szabályzat szerint egy párt kizárását vagy tagságának felfüggesztését az EPP elnöksége kezdeményezheti, vagy hét tagpárt legalább öt országból. A kizárásról vagy felfüggesztésről az EPP politikai közgyűlése dönt abszolút többséggel.

Tehát ha összejön a hét párt, az nem jelenti automatikusan a Fidesz kizárását, csak azt, hogy szavazni kell róla. De vajon összejöhet-e? Ha a két svéd párt a héten tényleg benyújtja a hivatalos indítványt, több jel is mutat arra, hogy akár igen:

  • a finn kereszténydemokrata párt korábban maga is próbálkozott már a Fidesz kizárásával, és Petteri Orpo pártelnök tweetje arra utal, hogy támogatják a svédek kezdeményezését
  • hasonló álláspontot képviselhet a belga Keresztényszociális Párt is
  • a holland Kereszténydemokrata Tömörülés tavaly határozatban feszegette a Fidesz EPP-tagságát, ami miatt kisebb nyilatkozatháborúba keveredtek Orbánékkal
  • Juncker luxemburgi Keresztényszociális Néppártja is erősen Orbán-ellenes, a bizottsági elnök előtt Frank Engel EP-képviselő már többször hangoztatta, hogy szakítana Orbánnal
  • a lengyel Polgári Platform egy politikusa úgy nyilatkozott, minden tőle telhetőt megtesz a Fidesz kizárásáért, a pártnak belpolitikai érdeke is, hogy keménynek mutatkozzon Jaroslaw Kaczynski szövetségesével
  • az Euractiv összeállítása szerint az osztrákok legalábbis a Fidesz felfüggesztését támogatnák, és a görög Új Demokrácia is erősen Fidesz-ellenes hangulatban nyilatkozott
  • a Horvát Parasztpárt többek között Orbán miatt jelezte kilépési szándékát az EPP-ből, így nem biztos, hogy az ő szavuk számítani fog, de ha igen, nyilván nem lenne ellenükre a Fidesz kizárása

Orbánnak kedvezhet ugyanakkor, hogy az EPP nagyobb pártjai – a franciák, az olaszok, a spanyolok – inkább támogatják, a német CDU/CSU pedig teljesen megosztottnak tűnik a kérdésben. Nem látszik tisztán, hogy ezek a pártok mekkora informális befolyást gyakorolhatnak a kisebbekre.

Ha összegyűlik az indítványhoz szükséges számú szavazat, akkor az EPP politikai közgyűlése elé kerül a kérdés, a Fidesz kizárásához a jelenlévők 50 százalékának szavazata plusz egy szavazat kell. A közgyűlésben ott ülnek a Néppárt elnökségi tagjai, a parlamenti frakció elnöksége, minden parlamenti nemzeti delegáció elnöke illetve minden tagpárt delegáltja, az EU-n kívülieké is.

Itt sokkal nehezebb előre megjósolni az eredményt, sőt az se biztos, hogy a közgyűlés ülésezik-e a májusi EP-választásokig. Az EPP sajtóban is előkerülő március eleji ülése nem közgyűlés, hanem frakcióülés lesz, így ezen nem is dönthetnének a Fidesz kizárásáról. Közgyűlést a szabályzat szerint évente legalább négy alkalommal kell tartani a Néppárt elnökének, azaz Joseph Daulnak a kezdeményezésére. Rendkívüli közgyűlést a tagpártok egyharmada kezdeményezhet.

Mindenesetre ha a májusi EP-választás előtt szavazni kellene a Fideszről, az a Néppárt elnökségének az eredménytől függetlenül elég kellemetlen lenne.

Figyelmébe ajánljuk