Újabb Hamász-parancsnok megöléséről számolt be Izrael

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 1.

Külpol

A szárazföldi hadművelet során az izraeli hadsereg átvette az irányítást egy gázai támaszpont felett.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a Gázai övezetben zajló szárazföldi hadműveletben kedden megöltek mintegy ötven terroristát, az izraeli hadsereg pedig átvette az irányítást az övezetet ellenőrző Hamász Dzsabaliában található támaszpontja felett. 

Daniel Hagari katonai szóvivő elmondta, az izraeli légierő Dzsabalia központjában a Hamász fegyvereseit rejtő épületet támadott a Sin Bét belbiztonsági szolgálat információi alapján. Az épület alatt bunkereket építettek ki, melyek a légicsapásban beomlottak, ez a környező épületek összeomlását és sok terrorista halálát okozta – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy

meghalt az egyik Hamász-zászlóalj parancsnoka, az október 7-i terrortámadás egyik vezetője, Ibrahim Biari is.

Az elfoglalt dzsabaliai erődítmény a negyed nyugati részén található, a Hamász pedig fegyveresek kiképzésére és fegyverek raktározására használta. „Az erődítményben az izraeli erők csatákat vívtak a terroristákkal, sokakat megöltek, és a repülőgépekről is további fegyveresekkel végeztek. Alagútaknákat, fegyvereket és katonai felszereléseket találtak és semmisítettek meg. A harcosok elhelyezkedtek a terepen, és átvették az irányítást” – áll az izraeli hadijelentésben. 

Beszámoltak arról is, hogy Dzsabalia menekülttáborában sok palesztin helyben maradt, noha felszólították őket arra, hogy költözzenek át az övezet déli részébe. „A Hamász rendkívül kegyetlen módon továbbra is védőpajzsként használja a lakosságot” – mondta Hagari, aki megismételte a Gázai övezet északi részének lakóihoz intézett felhívását, hogy távozzanak délre. A CNN kérdésére, hogy tisztában voltak-e vele, hogy ártatlan civilek vannak a táborban, az IDF szóvivője azt válaszolta, ez a háború tragédiája, és ők felszólították az embereket, hogy vonuljanak délre. 

A 444.hu összefoglalója emlékeztetett, a dzsabaliai menekülttábort ért légicsapásban több épület összedőlt vagy megsérült. Palesztin források szerint legalább 50 ember meghalt, 150-en pedig megsérültek. A palesztinok azt állítják, nem igaz, hogy a helyszínen volt a Ibrahim Biari Hamász-parancsnok. A dzsabáliai a Gázai övezet nyolc menekülttábora közül a legnagyobb. A háború előtt 116 ezren éltek itt, mindössze 1,4 négyzetkilométeren.

(Címlapképünkön: Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. október 29-én. Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."