Megváltoztatta a véleményét az orosz katonai szakértő

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Külpol

Mihail Hodarjonok ny. ezredes hétfőn még azt mondta a tévében, romlani fog az orosz hadsereg helyzete Ukrajnában. Szerdán már máshogyan látta.

 

„Katonai-politikai helyzetünk legfőbb hiányossága, hogy bár nem akarjuk beismerni, teljes geopolitikai elszigeteltségben vagyunk, gyakorlatilag az egész világ ellenünk van. Ki kell törnünk ebből a helyzetből (...) Őszintén szólva a helyzet romlani fog számunkra (...)  Az ég szerelmére, ne fenyegessük rakétákkal Finnországot, ez inkább csak mulatságos” – ezeket mondta a Szabad Európa írása szerint  az orosz állami Egyes Csatornán az ukrajnai hadihelyzetről hétfőn Mihail Hodarjonok nyugalmazott ezredes, biztonsági szakértő. 

A főtiszt már a háború előtt arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen beavatkozás nem szolgálná Oroszország érdekeit.

A hétfői műsorban arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg jobban motivált, hiszen azok a katonák a szülőföldjüket védik, és akár egymillió emberrel is számolni kell, akiket most nyugati fegyverekkel látnak el.

A szakértőt szerdára visszahívták az Egyes Csatornára – vette észre a BBC.

A brit közszolgálati portál megállapította, hogy 48 óra alatt nagyot változott az ezredes álláspontja. Most úgy látja, hogy az ukránoknak szállított amerikai ágyúk hamarosan elpusztulnak az orosz légicsapások következtében, Ukrajnának semmi esélye visszaszerezni a légtere ellenőrzését, a Fekete-tengeren sem tud vetekedni az ukrán flotta az orosszal. Úgy gondolja továbbá, hogy az ukrán ellentámadásokról szóló hírek csak pletykák, és Ukrajnának még kellemetlen meglepetést fog okozni az orosz hadsereg.  

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.