Mike Pence elutasította Trump felmentését

  • narancs.hu
  • 2021. január 13.

Külpol

Pedig a kongresszus határozatban szólította fel az alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést.

Mike Pence kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján.

"Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal" – áll a levélben.

Az amerikai kongresszus mindeközben határozatban szólítja fel az alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. A határozatot 223 szavazattal fogadták el 205 ellenében a demokrata párti többségű képviselőházban kedd este.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

 Mint ismert, január 6-án Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja. 

(MTI)

Neked ajánljuk