Navalnij szerint az EU-nak a Kremlhez közeli orosz oligarchák ellen kellene fellépnie

  • narancs.hu
  • 2020. október 7.

Külpol

Egy embert ki is emelt név szerint.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a Bild című német napilapnak nyilatkozva arra buzdította az Európai Uniót, hogy hozzon szigorú büntetőintézkedéseket a Kremlhez közeli orosz oligarchák ellen.

"Az egész ország elleni szankciók nem működnek. A legfontosabb, megtiltani a belépést (az unió országaiba), és befagyasztani azoknak a vagyonát, akik hasznot húznak a rendszerből. Pénzt sikkasztanak, milliárdokat lopnak, hétvégenként meg Berlinbe vagy Londonba repkednek, drága lakásokat vásárolnak és beülnek kávézgatni" - ecsetelte Navalnij.

Valerij Gergijevet, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterét kiemelte név szerint azok közül, akik ellen szankciókat szorgalmaz.

Navalnij azután került Németországba, hogy - egyre több bizonyíték szerint - Oroszországban megmérgezték Novicsok idegméreggel. Pár napig hazájában kezelték, majd Németországba vitték, és azóta is ott lábadozik. Szándéka, hogy visszatér Oroszországba.

Mérgezéséről a Bildnek azt mondta: az orosz hatóságok "még a látszatát se próbálják kelteni annak, hogy nyomoznak az ügyben". Egyúttal megismételte, hogy szerinte megmérgezése Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen utasítására történt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?