A brit miniszterelnök szerint az élet már jövőre normalizálódhat

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Külpol

De ez nem azt jelenti, hogy minden olyan lesz, mint régen.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány dúlása után az élet - várhatóan már jövőre - normalizálódik, de ez nem azt jelenti, hogy minden a régi kerékvágásba tér vissza.

"Azon vagyunk, hogy egy nap az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, hogy ismét normális módon tudjunk repülni, és a fodrászok se úgy nézzenek ki, mintha radioaktív izotópokat kellene kezelésbe venniük" - fogalmazott a brit kormányfő.

Hozzátette ugyanakkor: mindez nem jelenti azt, hogy minden ugyanahhoz a normalitáshoz tér vissza, amely 2019-ben még természetes volt.

Johnson szerint a járvány komoly változások katalizátora lesz, mindenekelőtt a zöld energia térhódításában. Úgy tűnik, hogy az internetes vásárlásoktól az otthoni munkavégzésig a koronavírus-járvány hatalmas mértékben felgyorsította a munka világában zajló változásokat, régi típusú állások tűntek el és új típusúak keletkeztek, és emiatt a brit kormány ingyenes képzési programokat hirdet felnőtteknek olyan területeken, mint például a szélerőmű-karbantartás - mondta a brit miniszterelnök.

Ezzel kapcsolatban Johnson bejelentette: a kormány elképzelései alapján már 2030-ra, vagyis tíz éven belül minden nagy-britanniai lakóingatlannak tengeri szélerőművek szolgáltatják az energiát.
"Ami Szaúd-Arábiának az olaj, az Nagy-Britanniának a szél - szinte korlátlan energiaforrás, csak a szélenergia nem jár széndioxid-kibocsátással és környezetrongálással" - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Johnson elmondta: a tervek között szerepel rögzített tengeri szélerőművek mellett úszó szélerőművek telepítése is, hogy az Északi-tenger legmélyebb vizű térségeiben is kiaknázható legyen a szélenergia. Hozzátette: a brit kormány e technológiától önmagában egy gigawatt energiatermelést vár 2030-ra; ez tizenötszöröse a világon e módszerrel jelenleg összesen megtermelt energiának. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk