Egy negyedik helyen is szivárog az Északi Áramlat

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

Az újabb szivárgást a svéd partiőrség észlelte.

A svéd partiőrség jelentésee szerint egy negyedik szivárgást is találtak az Északi Áramlat gázvezetéken -írta meg a Sky News.

Az Oroszországból Németországba vezető vezeték a hét elején három helyen is megsérült. A parti őrség szóvivője, Jenny Larsson az esetekről elmondta, hogy két szivárgás Svédország kizárólagos gazdasági övezetében van, míg a másik kettő Dánia gazdasági övezetében.

Egy a portálnak nyilatkozó brit védelmi forrás szerint a  Balti-tengeren elkövetett feltételezetten szabotázsakciókat hajtottak végre, amelyek valószínűleg előre megfontolt támadások voltak és amelyek során távolról felrobbantott víz alatti robbanóanyagokat használtak. A la hozzáteszi, hogy az Európai Unió is úgy véli, hogy a szivárgás szabotázs eredménye.

A vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG kedden az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 tengeri csővezetékek három szálát ért „példátlan károkról” számolt be, amelyeket hétfőn néhány órán belül fedeztek fel. Az első szivárgást az Északi Áramlat 2-nél észlelték, a dán Bornholm sziget közelében, aztán még kettőt az Északi Áramlat-1-en. A Dán Energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz szivárgott a tengerbe, a helyszínt a repülőgépeknek és hajóknak öt tengeri mérföldes körzetben el kell kerülniük. A két megrongálódott vezetékrendszer Oroszországot és Németországot köti össze a Balti-tenger alatt. Egyik vezetékpár sem üzemel, de a robbanásokat megelőzően gázzal volt feltöltve. Az Északi Áramlat-1-et arra hivatkozva állította le az orosz fél augusztusban, hogy az összes turbina meghibásodott, a szervizelésüket pedig a Siemens a szankciók miatt képtelen ellátni. Az Északi Áramlat-2 üzembe helyezési eljárását a német fél állította le Oroszország Ukrajna elleni támadására hivatkozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.