Nem szavaztak bizalmat Ódor Lajos kormányának Szlovákiában

  • narancs.hu
  • 2023. június 15.

Külpol

A kabinet várhatóan megbízott kormányként folytathatja az ország irányítását.

A kétnapos vita után a kormányprogram 34 igen, 43 nem szavazatot kapott, 54 képviselő pedig tartózkodott, így nem kapott bizalmat a parlamenttől Ódor Lajos kormánya Szlovákiában. A kabinet várhatóan megbízott kormányként folytathatja az ország irányítását a szeptemberi parlamenti választásig – írja a Parameter.sk. beszámolója alapján a Telex.

A kormányprogramot csak az SaS és a Demokraták képviselői támogatták, az OĽaNO, a Sme rodina, a Hlas és a Smer képviselőitől egyetlen voksot sem kapott, a szélsőséges képviselők pedig ellene szavaztak. Ódor Lajos miniszterelnök megköszönte a képviselőknek a konstruktív hozzászólásokat és a támogató szavazatokat, ugyanakkor azt is mondta, nem várt magasabb támogatást a képviselőktől.

„A szám nem fontos, azt kell tudatosítani, hogy a kormánynak nem lesz teljes hatásköre, bizonyos kérdéseket konzultálnunk kell a köztársasági elnökkel”

– magyarázta Ódor.

Zuzana Čaputová, Szlováki köztársasági elnöke azonnal jelezte, hogy a várakozásoknak megfelelően Ódor Lajos kormányát bízza majd meg azzal, hogy a szeptemberi választásig vezesse az országot. Čaputová szerint a képviselők „éretlenül” viselkedtek a bizalmi szavazás során. Hozzátette, szerinte nem volt más lehetőség arra, hogy az ország eljusson az előrehozott választásig, mint az, hogy szakértői kormányt nevezett ki.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk