Norvégiában őrizetbe vettek egy orosz férfit

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 15.

Külpol

Egy drónt irányított, ami Norvégiában tilos orosz állampolgároknak. 

Őrizetbe vettek egy orosz férfit az észak-norvégiai Tromsø városának repülőterén azzal a gyanúval, hogy egy drónt távirányított – közölték szombaton a skandináv ország hatóságai.

Ez már a második hasonló őrizetbe vétel egy héten belül. Norvégiában a szankciós rendelkezések értelmében tilos orosz állampolgároknak drónt irányítani vagy repülőgépet vezetni.

A rendőrség közleménye szerint nagy mennyiségű fotós felszerelést, a többi között egy drónt és több memóriakártyát is lefoglaltak az 51 éves férfi pénteki őrizetbe vételekor, aki el is ismerte, hogy drónt reptetett Norvégiában.

Jacob Bergh ügyész szerint a férfi felvételeket készített a kirkenesi repülőtérről és a hadsereg egyik helikopteréről. Hozzátette, hogy az ügybe bekapcsolódott a PST norvég titkosszolgálat is.

A gyanúsított elmondta, hogy a storskogi határátkelőn érkezett csütörtökön Norvégiába, és a Spitzbergákra indult volna tovább.

Norvégiában fokozott készültséget rendeltek el, miután az utóbbi hetekben drónokat észleltek a skandináv ország gáz- és olajlétesítményei körül, valamint az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékrendszeren szeptember 26-án keletkezett – szabotázsakciónak minősített – lékek nyomán.

Norvégia Európa legnagyobb gázellátójává lépett elő, miután Oroszország jelentősen korlátozta szállításait.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?