Zelenszkijjel közös fotót tett közzé Novák Katalin

  • narancs.hu
  • 2022. november 26.

Külpol

Most már biztos, hogy ott van a köztársasági elnök – pénteken az utazás tényét még nem tudták megerősíteni, sem cáfolni.

Novák Katalin köztársasági elnök azombaton délben közös fotót tett közzé Facebook-oldalán arról, hogy megérkezett Ukrajnába és tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

„Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” – írta a fotóhoz, amelyen Zelenszkij mellett áll. A képen áll még Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Novák Katalin Lengyelországon keresztül, vonattal utazott Ukrajnába. Arról az értesülésről, hogy oda fog látogatni a köztársasági elnök, pénteken a Telexnek a sajtósa még azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az értesülést, és annyit tett hozzá, hogy az elnök programjairól „a kellő időben” tájékoztatják a nyilvánosságot. 

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a magyar kormány képviselői ellátogatnak Ukrajnába, de – hasonlóan más országok gyakorlatához – erről utólag fognak tájékoztatást adni.

Novák Katalin ukrajnai látogatása a háború kitörése óta a legmagasabb szintű diplomáciai gesztus a magyar állam részéről. 

Múlt héten a Momentum országgyűlési képviselői látogattak a háború sújtotta országba, és többek közt olyan hírt hoztak, hogy a kárpátaljai együttélés közelről nézve sokkal árnyaltabb, mint ahogyan azt a sajtóból látni lehet, és az ukránok hozzáfogtak a kárpátaljai magyarságot is hátrányosan érintő nyelvtörvény átdolgozásához.

Novák Katalin Facebook-posztja alatt néhány hozzászóló nehezményezi, hogy a köztársasági elnök Ukrajnába ment, mondván, erre nem kellene annyira büszkének lenni, és nem szép, hogy Novák Katalin együtt fotózkodik Zelenszkijjel, akit egy hozzászóló tömeggyilkosnak nevez, továbbá szóba hozza, az ukránok ártottak a kárpátaljai magyarságnak. Akad azért, aki megvédi az államfőt, azzal, hogy nem jó dolgában ment oda, hanem mert segíteni kell, meg kell védeni az ottani kiszolgáltatott magyarokat is.

A HVG arra emlékeztet, hogy amikor márciusban a cseh, a szlovén és a lengyel miniszterelnök Kijevbe utazott, ő nem ment velük. Azóta a legmagasabb rangú kormánytagként Nagy István agrárminiszter lépte át a keleti határt, de ő csak Kárpátaljára ment. Orbán Viktor telefonon már tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, akkor az ukrán elnök meg is hívta a magyar kormányfőt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk