Uitz Renáta

Ha tűrik, szakad

Kilép-e Lengyelország az EU-ból a bíróságok bedarálása miatt?

Publicisztika

A minap a lengyel alkotmánybíróság (AB) odaszólt az EU Bíróságának (EUB), hogy álljon le a lengyel kormány igazságszolgáltatási „reformjának” piszkálásával. Nehéz lenne ennél velősebben összefoglalni az eseményeket. 

Vitatkozni leginkább azon lehet, hogy ez az AB-megnyilvánulás vajon a lengyel EU-tagság végének (becenevén: Polexit) a kezdete-e, avagy olyan előre látható (és előre látott) politikai toporzékolás, amelynek jogi megoldásán már dolgoznak az unióban. Bármennyire fordulatos is e vita, a kimenetele azon nem változtat, hogy a tagállamok továbbra is úgy alázzák az EU alkotmányos alapjait (így a jogállamiságot biztosító nemzeti bíróságok függetlenségét), ahogy épp kedvük tartja.

Kortörténet

A Kaczyński-párt, a Jog és Igazságosság (PiS) 2015-ös győzelme után nem késlekedett a lengyel igazságszolgáltatás reformjával. A cél a politikailag megbízható AB és a fegyelmezett bírói kar kialakítása volt. A magyar kormány­erőkhöz képest a PiS annyiban hátrányból indult, hogy elképzeléseinek megvalósításához sosem rendelkezett alkotmányozó többséggel. Ezt a hiányosságot a PiS vakmerőséggel pótolja, semmibe véve a lengyel alkotmányt, és nyilvánvalóan áthágva az európai alkotmányosság és emberi jogvédelem minimumkövetelményeit. Így állhatott elő az a sajátos helyzet, hogy bár a kormánybarátra formált lengyel AB nem mondja ki bizonyos jogszabályok alkotmányellenességét, egyre több jogszerűen felállított lengyel bíróság (köztük maga az AB) összetétele és működése is ellentétes a lengyel alkotmánnyal.

A 2017-es átfogó bírói reformok miatt a „régi” igazságszolgáltatási szereplők nem hajlandók elismerni az újonnan létrehozott intézmények legitimitását, így például a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsáét. Pár bíró előzetes kérdéssel fordult az EUB-hez a jogszabály-módosítások ellen, a jogállamiság és a bírói függetlenség védelmét kérve. Az EUB 2019 novemberében kimondta, hogy – tekintettel az uniós jog elsődlegességének elvére – a kérelmező bíróságok megtagadhatják az uniós jogot sértő nemzeti jog alkalmazását az adott ügyekben. Az EUB ítélete nyomán 2019 decemberében az indítványozó lengyel bíróság megállapította, hogy a kérdéses fegyelmi tanács nem minősül független bíróságnak az uniós jog alatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk