Orbán szövetségese nyerte az olasz választást

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Külpol

Ezzel Giorgia Meloni Olaszország első női miniszterelnöke lett, és várhatóan a második világháború óta a leginkább jobboldali kormányt fogja megalakítani az országban.

 

Giorgia Meloni jobboldali vezető győzelmet aratott az olaszországi választási kampányban, és ezzel az ország első női miniszterelnöke lehet - írja a BBC, hozzátéve, hogy Meloni vélhetően a leginkább szélsőséges kormányt fogja megalakítani a második világháború óta. 

A beszámoló szerint a szavazás után Meloni elmondta, hogy az általa vezetett Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia – FdI) párt "mindenkiért kormányozna", és hozzátette:

az olaszok egyértelmű üzenetet küldtek az Olasz Testvérek által vezetett jobboldali kormány mellett.

Meloni jobboldali szövetsége - amely Matteo Salvini szélsőjobboldali Liga és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italia nevű pártját is magában foglalja - a szavazatok 42%-át szerezte meg a várható eredmények szerint. A BBC hozzáteszi, hogy ha a 44 százalékot is elérik, azaz a képviselőházban és a szenátusban is kétharmados többségbe kerülnek. Ez felruházza őket a népszavazás nélküli alkotmánymódosítás lehetőségével, és azt is jelenti, hogy olyan szélsőjobboldali többséget szereznek, amilyenre Olaszországban még nem volt példa.

Érdekes egyébként, hogy rekordalacsony volt a szavazáson való részvétel: a választásra jogosultak mintegy 64 százaléka voksolt csak.

A balközép szövetség a jelenlegi összesításek szernt a szavazatok 26 százalékával messze lemaradt a jobboldal mögött. A Demokrata Párt képviselője, Debora Serracchiani szerint ez szomorú este volt Olaszország számára. A jobboldalnak "többsége van a parlamentben, de nem az országban" - hangsúlyozta.

A Rai szerint a jobbközép szövetség  a 227-257 mandátummal rendelkezik majd az átalakított 400 fős képviselőházban, és a 200 mandátumból 111-131 mandátummal a szenátusban. A balközép mindössze 78-98 mandátummal rendelkezne előbbiben és 33-53-mal utóbbiban.

Azért, hogy el ne felejtsük, Meloni Orbán Viktor egyik kedvenc szélsőjobbos politikusa, Orbán Balázs már vasárnap este gratulált is az olasz pártnak a győzelemhez, kiposztolva Orbán és Meloni parolázós fotóit.

"Nehéz időkben megbízható társak kellenek, közös világnézettel és hasonló válaszokkal Európa kihívásaival szemben. Ezért rendkívül fontos, hogy az EU egyik alapító tagállamában olyan patrióta pártok alakíthatnak előreláthatóan kormányt az exit poll adatok alapján, akikkel kölcsönösen számíthatunk egymásra" - írta ki a bejegyzésben.

Exit poll: Győzött a jobboldal Olaszországban! 🇮🇹 Nehéz időkben megbízható társak kellenek, közös világnézettel és...

Posted by Orbán Balázs on Sunday, September 25, 2022

Orbán Viktor és Giorgia Meloni egyre szorosabbrafűződő politikai kapcsolatáról korábban lapunk is beszámolt:  

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk